Samenleving die werkt

Het basisinkomen: meer dan bijstand

18.11.2016

Imre

Leestijd: minuutje

In een onderzoek als dit test je geen basisinkomen, maar een variant op de bijstand met minder regels.

Groninger Frans Kerver ontving als proefpersoon een jaar een basisinkomen. Een sympathiek idee, maar als steekproef verwaarloosbaar. Leren grote buitenlandse experimenten – in Finland, Canada, Kenia – ons meer?

We zoomen in op het Finse experiment, dat het meest concreet is. Vanaf 2017 krijgen tweeduizend werklozen voor twee jaar een basisinkomen van 560. Zij worden vergeleken met een groep die dit niet krijgt. Jammer genoeg is de proef minder diepgaand dan Finland eerder beloofde. De regering houdt de oorspronkelijke onderzoeksplannen af, want de nationalistische Finse Partij is sceptisch.

Bij het huidige experiment is het lastig om te zien hoe een basisinkomen het leven van de proefpersonen verandert. Want 560 komt neer op wat ze al krégen aan sociale voorzieningen. Ook gaat het experiment voorbij aan het grondidee van het basisinkomen dat íedereen – arm en rijk – het ontvangt.

In een onderzoek als dit test je geen basisinkomen, maar een variant op de bijstand met minder regels. Zo dreigt het woord Basisinkomen zijn betekenis te verliezen. Dé uitdaging voor Canada en Kenia is om dit te voorkomen. Of komt Nederland met een  waardige opvolger voor het succesvolle Mincome-experiment uit de jaren zeventig? Zodat het basisinkomen niet sterft in schoonheid.

Meer lezen

Het basisinkomen gaf Frans Kerver de vrijheid om een stadstuin te runnen
Experimenten in Nederlandse gemeenten: vooral een regelarme variant op de bijstand
Ook LaatBloeien schreef over de grote beloften van het Finse experiment
Mincome
Basisinkomen in Ontario?
GiveDirectly in Kenia

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!