Samenleving die werkt

Experimenten met het basisinkomen: wie biedt?

12.05.2017

Imre

Leestijd: minuutje

Het idee dat het basisinkomen uitnodigt om minder te werken, komt op losse schroeven te staan

Onmisbare ingrediënten van een basisinkomen-experiment zijn: lengte van het experiment, hoogte van het basisinkomen, een gevarieerde steekproef en aanwezigheid van een controlegroep. Waar eerdere experimenten op zeker een van deze punten faalden, voldoet het GiveDirectly-project aan alle voorwaarden. Zesduizend Kenianen, die nu onder de armoedegrens leven, ontvangen twaalf jaar een basisinkomen. Wat kunnen we van dit experiment leren voor een Nederlandse invoering?

Het is lastig vergelijken. Waar het basisinkomen in Kenia bovenal een oplossing is voor directe armoede, moet het in Nederland naast armoede weer heel andere problemen oplossen. Van minder betaalde banen door automatisering tot een te complex fiscaal stelsel.

Ook leert GiveDirectly ons niet hoe het basisinkomen te financieren. Het model van een goededoelenorganisatie als externe geldschieter is onvergelijkbaar met de Nederlandse situatie.

Toch bieden Keniaanse resultaten hoop voor een experiment bij ons. Journalist Dylan Matthews bezocht het testgebied en constateert dat het basisinkomen wordt gestoken in kleine ondernemingen. Het idee dat het basisinkomen uitnodigt om minder te werken, komt op losse schroeven te staan: werkloosheid neemt af. Dat inspireert tot experimenten in andere landen.

Meer lezen

De website van GiveDirectly
Artikel Dylan Matthews

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!