Samenleving die werkt
De vervuiler betaalt
Imre
Het principe van de vervuiler betaalt, stimuleert creatieve oplossingen.
De vervuiler betaalt – het klinkt logisch. Maar hoe maak je er een algemene regel van? Het antwoord van Ex’tax: geen belasting meer op arbeid, maar wél op de grondstoffen die we verbruiken en de broeikasgassen die we uitstoten.
Voor grote bedrijven lijkt een belasting op grondstof nadelig. Krijg je deze grootgebruikers warm voor zo’n hervorming? We vroegen het Ex’tax. Dit initiatief ziet al veel welwillendheid bij grote bedrijven. En daardoor: kansen voor de politiek.
Sommige bedrijven zijn niet blij met een belastinghervorming – dat is waar. Maar ook zijn er veel multinationals die juist lobbyen vóór een ommezwaai. Zo tekenden meer dan 150 grote bedrijven een oproep tot koolstofbelasting. En steeds meer bedrijven passen een fictieve CO2-belasting toe. Zodat ze in de toekomst hun beleid en investeringen daarop af kunnen stemmen.
Het principe van de vervuiler betaalt, stimuleert creatieve oplossingen. Oplossingen waarbij het voorkomen van grondstofverspilling gekoppeld wordt aan een verdienmodel. In dit speelveld ontstaan ook nieuwe banen. Banen waar alle ruimte voor is, dankzij de láge belasting op arbeid die Ex’tax voorstelt. Genoeg argumenten om grote bedrijven over de streep te trekken dus. Tijd om deze om te zetten naar politiek beleid.
Meer lezen
Ex’tax in 90 seconden
Meer dan 150 grote bedrijven tekenden het Carbon Price Communiqué
Hoe het beprijzen van koolstof onderdeel kan worden van een businessstrategie
Zoek op artikel
Meer lezen
Blijf op de hoogte
Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!