Corona hulp aanbieden

Samenleving die werkt

Hoe de coronacrisis Nederland weer solidair maakt

20.03.2020

Jeske

Leestijd: minuutje

Dit laat zien dat als we het écht belangrijk vinden, we collectief het gezamenlijke belang voorop stellen: van rechts tot links.

Toen de eerste corona-besmettingen in Nederland opgemerkt werden, reageerden we nonchalant: we kunnen toch niet de boel op slot gooien? Het leven gaat toch gewoon door?

Nog geen twee weken later zijn de scholen dicht, werken mensen thuis en is de horeca gesloten. We plaatsen onszelf in een lichte quarantaine. Een motivatie? Solidariteit. Je aanpassen doe je niet alleen voor jóuw gezondheid, maar juist voor de mensen die kwetsbaar voor het virus zijn. 

Dat we massaal individuele vrijheid inleveren voor het collectieve welzijn is iets ongebruikelijks in het hedendaagse Nederland. Sterker nog: wie had gedacht dat een VVD minister-president ons zou oproepen om “het gezamenlijke belang boven het eigenbelang te stellen”? 

Niet alleen geven mensen gehoor aan het mijden van onnodig contact, ook zetten we ontelbaar veel initiatieven op touw om elkaar te helpen. Van boodschappenservice voor kwetsbare buren, tot het delen van je voorraad wc-papier en het steunen van je favo wijnbar of cultureel café

De corona-pandemie is een serieus en gevaarlijk probleem met grote gevolgen. Maar in de aanpak zijn lichtpuntjes te zien: mensen zijn solidair en sociaal. Zélfs als we fysiek sociaal contact moeten mijden. En de overheid blijkt nog steeds te beschikken over een flinke portie daadkracht: ze voert moeilijke maatregelen door voor een hoger doel.

Dit laat zien dat als we het écht belangrijk vinden, we collectief het gezamenlijke belang voorop stellen: van rechts tot links. En dat we preventieve maatregelen durven te treffen. Het geeft hoop voor de aanpak van de klimaatcrisis. Laten we dit gevoel vasthouden. 

Wat kun jij doen?

Hier een selectie van de mooie initiatieven:

Gewoon mensen die willen helpen brengt hulpbieders samen met de mensen die hulp kunnen gebruiken. 
Ready2Help van het Rode Kruis roept mensen op die niet tot de risicogroep behoren om te helpen bij de Voedselbank in Rotterdam.
Koetjes & Kalfjes helpt sociale isolatie van ouderen tegen te gaan. Met een telefoontje breng je hen wat gezelligheid!

Meer lezen

Kiezen voor jezelf of het collectief? Hoe je corona aanpakt, laat zien wie je bent
Rampen en crisis brengen het beste in ons naar boven
Groepsgevoel kan ons gedrag tijdens de coronacrisis positief veranderen

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!