Samenleving die werkt

Basisinkomen: wat leert Finland ons?

22.07.2016

Imre

Leestijd: minuutje

Als het Finse experiment slaagt kan dat ruimte geven aan een basisinkomen op andere plekken, zoals Nederland.

In 2017 voert Finland het basisinkomen in, bij wijze van experiment. Hiermee wordt iets dat ver weg leek – een onvoorwaardelijk inkomen voor elke volwassene – voor het eerst concreet.

Het basisinkomen fascineert al decennia, en grote economen als Milton Friedman steunden het idee. Hier en daar werd het op kleine schaal getest. Bijvoorbeeld in het Mincome-project in Canada, en recenter in Namibië en Malawi.
Maar Finland gaat als eerste grootschalig experimenteren: 100.000 Finnen die meedoen, gedurende twee jaar, met een grondige eindevaluatie. Dit zal voor het eerst richtinggevende resultaten opleveren.

Het experiment test zes varianten van het basisinkomen. Een gematigde variant vult je inkomen aan zodra dat onder een bepaald niveau komt. Feitelijk geen basisinkomen dus, maar een minimuminkomen. Een meer radicale variant in enkele Finse gemeentes zal wel iederéén een basisinkomen geven – of je nu veel of weinig verdient.

Als het Finse experiment slaagt kan dat ruimte geven aan een basisinkomen op andere plekken, zoals Nederland. Want het experiment geeft antwoord op prangende vragen. Gaan de Finnen minder werken, of juist meer? Worden ze gelukkiger en gezonder? Hoe liggen de kosten en baten? Wij volgen het, en houden je op de hoogte.

Meer lezen

Rutger Bregman over het Finse experiment
Analyse van het Canadese Mincome-project

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!