Samenleving die werkt

Arbeid in tijden van basisinkomen

31.03.2017

Timo

Leestijd: minuutje

Er wordt niks gedaan aan loonongelijkheid: het probleem dat vrouwen en etnische minderheden in dezelfde functie minder verdienen dan witte mannen.

Met de invoering van een basisinkomen zal de arbeidsmarkt veranderen. Mensen kunnen sneller een eigen onderneming beginnen. Anderen kunnen zich meer richten op werk dat nu onbetaald is, zoals mantelzorg. Een eerste stap naar een gezondere, eerlijkere economie.

Maar het basisinkomen is niet de oplossing voor alle economische problemen. Neem relatieve armoede: maatschappelijk gezien is het nadeliger als een persoon honderd euro heeft en de ander duizend, dan wanneer diegene vijftig euro heeft en de ander tweehonderd. Met andere woorden, relatieve armoede is een groter probleem dan absolute.

En juist relatieve armoede los je met het basisinkomen niet op. Zo is er geen prikkel voor bedrijven om af te zien van wurgcontracten en slechte arbeidsomstandigheden. Er wordt niks gedaan aan loonongelijkheid: het probleem dat vrouwen en etnische minderheden in dezelfde functie minder verdienen dan witte mannen. En wat te denken van discriminatie bij sollicitaties?

Daarom is het belangrijk om concreet na te denken over hóe je het basisinkomen invoert. Eerder schreven we al over het vervangen van het minimumloon. Daarmee zijn we er nog niet. Welke hervormingen zijn er nog meer nodig om de arbeidsmarkt eerlijker voor iedereen te maken?

Meer lezen

Vervang minimumloon door basisinkomen
Een baangarantie: alternatief voor het basisinkomen?
Over de risico’s van een basisinkomen

Nieuwsbrieflink

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!