Samenleving die werkt

Als je baas een robot is

28.07.2017

Ellyn

Leestijd: minuutje

Zo’n robo-Rembrant is niet écht ‘creatief’, want hij voegt niets nieuws toe aan de schilderkunst.

Wat zou je doen als je baas een computer was? En een algoritme zou bepalen waar je vandaag aan werkt? Voor sommige beroepen is dit allang werkelijkheid. Bezorgers van het bedrijf Foodora hebben alleen een smartphone nodig om hun werk te doen: een manager is niet meer nodig. De komende jaren wordt kunstmatige intelligentie steeds slimmer. Wat is het gevolg voor de arbeidsmarkt?

Veel wetenschappers zien het somber in. Zij schatten dat bijna de helft van de banen de komende dertig jaar verdwijnt. Dat gaat niet alleen om banen van lageropgeleiden. Computers blinken uit in repetitief werk maar ook in patroonherkenning. Wat betekent dat hamburgerbakkers maar ook boekhouders, bankiers en juristen onder druk staan. Er is zelfs al een robot die nieuwe ‘Rembrandts’ schildert, puttend uit een database van Rembrandts werk.

De vooruitgang moet niet overdreven worden. Zo’n robo-Rembrant is niet écht ‘creatief’, want hij voegt niets nieuws toe aan de schilderkunst. Daarnaast ontbreekt het computers aan sociale vaardigheden en empathie. Er zijn dus ook beroepen die zich niet direct bedreigd hoeven te voelen, zoals docent of maatschappelijk werker. Daarom is het moeilijk een eenduidig beeld te geven van wat het gevolg van de robotisering is. Maar het ligt wel voor de hand om er rekening mee te houden, bijvoorbeeld in het onderwijs. Een goede reden om meer waarde aan creatieve en sociale vaardigheden te hechten.

Meer lezen

Hoe creatief zijn computers?
Welke banen het eerst verdwijnen
Werken voor een algoritme

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!