Wat is er eigenlijk met de schaapherder gebeurd?

Ondernemen met impact

Wat is er eigenlijk met de schaapherder gebeurd?

25.10.2019

Jens

Leestijd: minuutje

Herders bestaan al sinds mensenheugenis, maar in de stad zijn ze relatief nieuw.

Duurzaam ondernemen: niet het eerste waar je aan denkt bij het woord ‘schaapherder’. Toch zijn schaapherders en hun kuddes steeds vaker de ‘groene’ concurrent van maaimachines.

Herders bestaan al sinds mensenheugenis, maar in de stad zijn ze relatief nieuw. Gemeentes krijgen steeds meer oog voor bedrijven die de stad ‘groener’ maken. De Rotterdamse stadsherder Martin Oosthoek zegt: “Ik werd groen bevonden.” En omdat groen hot is, werd de herder dat ook.

Hot of niet, Greta Thunberg en George Monbiot zouden tevreden knikken. Kuddes grazende schapen zijn namelijk – net als bomen – voorbeelden van natuurlijke klimaatoplossingen. Of met andere woorden: oplossingen voor én door de natuur.

Grazende schapen kunnen de biodiversiteit laten groeien. Waar maaimachines alles kortwieken, zijn schapen kieskeurig en krijgen andere soorten de kans om te groeien. Ook verplaatst de kudde via vacht pollen en zaden waardoor het ecosysteem een extra boost krijgt.

Op dit moment zijn er in Nederland zo’n 50 schaapherders actief. Nog lang niet genoeg om de biodiversiteit écht te boosten. Hoe bezorgen we schapen de overwinning op maaimachines?

Er bestaat inmiddels een officiële opleiding tot schaapherder. Check. Een subsidieregeling voor stadskuddes. Check. Nu nog gemeentes aansporen om de schaapskudde officieel te verwelkomen in de stad. Schrijf jij jouw gemeente?

Meer lezen

Zo word je boer in de stad
Verlies van biodiversiteit leidt tot allergie

Beeld stadsherder: Lieke Verlé van Mondiaal Nieuws.

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!