Ondernemen met impact
Sociale ondernemers verdienen standvastig beleid
Martin
Het is heel opvallend dat de paragraaf ‘Nederland wordt duurzaam’ nauwelijks over ondernemen gaat.
Als je bewust kiest voor het zelfstandig ondernemerschap legt het nieuwe kabinet je niets in de weg, zo valt te lezen in het regeerakkoord. En er komt meer ruimte voor bedrijven die een positieve impact op milieu of samenleving hebben. Ook versterkt het kabinet de beweging naar een duurzame economie door belastingdruk te verschuiven, van arbeid en ondernemerschap naar consumptie.
Maar daar is het meeste dan ook wel mee gezegd. Het is heel opvallend dat de paragraaf ‘Nederland wordt duurzaam’ nauwelijks over ondernemen gaat. Terwijl juist sociale ondernemingen positief bijdragen aan een duurzame economie. Niet alleen door hun oog voor het milieu, maar ook omdat ze lokaal betrokken zijn en tegenwicht geven aan de beursgenoteerde multinationals die onze wereld regeren.
Om een duurzame economie snel dichterbij te halen moet het regeringsbeleid op een andere manier van denken worden gestoeld. Met de groeiende sector van sociale ondernemingen als aanjager van een houdbaar economisch systeem. Dat bereiken we niet met een paar losse flodders aan maatregelen.
Voor een échte versnelling zijn fundamentele ingrepen nodig, die sociaal ondernemerschap tot nieuwe norm verheffen. Zoals het afbouwen van de btw op ecologisch en maatschappelijk verantwoorde producten en diensten. Met een nultarief als richtlijn.
Meer lezen
Wat je als ondernemer moet weten over het akkoord
ZZP Nederland geeft het regeerakkoord een mager zesje
Duurzame ondernemers verlangen ambitie en urgentie van het kabinet
Zoek op artikel
Meer lezen
Blijf op de hoogte
Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!