Ondernemen met impact
Onderwaterenergie van de onderwatervlieger
Timo
In het voorjaar van 2018 zal een test op zee plaatsvinden en misschien is er in 2020 al een commercieel exemplaar beschikbaar.
Als er stroom op zee wordt opgewekt is dat vrijwel altijd windenergie. Eigenlijk is dat onlogisch. Niet vanwege ‘horizonvervuiling’, maar omdat luchtstromen veel moeilijker te voorspellen zijn dan onderwaterstromen. Het is een zekerheid dat eb in vloed verandert. Op water kun je dus veel beter anticiperen.
Daarom bedacht het Nederlandse bedrijf SeaQurrent de TidalKite, een onderwatervlieger. Twee ‘vliegers’ (aluminium vleugels van 7 bij 12 meter) zitten vast aan cilinders. Die drijven een generator aan, dankzij de druk die ontstaat door de bewegende vliegers. Per paar kunnen 1400 huishoudens van stroom worden voorzien. SeaQurrent is niet de enige die met deze techniek bezig is. Het Zweedse bedrijf Minesto ontving 2,5 miljoen pond om vliegers in Wales te ontwikkelen.
Maar SeaQurrent is innovatiever dan haar concurrent: hun vlieger werkt ook in water dat slechts tien meter diep is en traag stroomt. Ideaal voor de Noordzee. Daarnaast bestrijken de vliegers een groter oppervlakte. Zo gaat er minder energie verloren. De ontwikkeling gaat razendsnel. De TidalKite is al succesvol getest bij onderzoeksinstituut Marin, in het voorjaar van 2018 zal een test op zee plaatsvinden en misschien is er in 2020 al een commercieel exemplaar beschikbaar.
Meer lezen
Zoek op artikel
Meer lezen
Blijf op de hoogte
Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!