Ondernemen met impact

Is voedsel uit blik de toekomst?

06.02.2018

Imre

Leestijd: minuutje

De reputatie van ingeblikt eten is toe aan een verversing.

Nederlanders gooien per jaar zo’n twee miljard kilo voedsel weg – van boer tot supermarktklant. Een belangrijke oorzaak: voedsel is vaak al over de houdbaarheidsdatum voor we eraan toe komen het op te eten.  

Coco conserven gaat in tegen deze trend. In een voormalige wapenfabriek in Zaandam produceert dit jonge bedrijf voedsel uit blik. Een duurzame oplossing die uitgaat van een concept dat al sinds de negentiende eeuw bestaat.

De voordelen van voedsel uit blik? Het is zonder kunstmatige conserveringsmiddelen jaren houdbaar. Ook heb je er geen koelkast voor nodig. Dat scheelt energie – bij transport, in de supermarkt en in de keuken. Bovendien kun je het materiaal van de blikken keer op keer recyclen zonder verlies van kwaliteit.

En is het lekker? In Nederland associëren we blikvoedsel met saaie boontjes of mais. Maar Coco liet zich inspireren door de Franse traditie van culinaire gerechten in blik. Dit leidde tot opties als ganzenrillette en soep met cavolo nero.

De logistiek van onze voedselketen is erop gericht dat eten vers moet zijn. Dat maakt niet alleen het voedsel onhoudbaar, maar ook het systeem zelf. Initiatieven als Coco bieden een broodnodig tegenwicht aan de vers-hype en weggooicultuur. De reputatie van ingeblikt eten is toe aan een verversing.
 

Test

De redactie van LaatBloeien test
de nieuwe blikken

Meer lezen

De website van Coco Conserven
Meer over voedselverspilling
Ingeblikt eten is niet minder gezond

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!