Klimaatpositief

Een plantaardige toekomst met Plant Based Technologies

30.03.2022

Amber

Leestijd: even zitten

In dit leven is tijd en energie waardevol en kan ik het maar één keer uitgeven. Dus laat ik het ergens in stoppen waar ik 100% achter sta

Wie is Thomas Bosson?

Ik ben geboren in Dordrecht en toen al snel naar ‘s-Gravendeel verhuisd. Uiteindelijk ben ik gaan studeren in Den-Bosch, een leuke stad! Ik heb daar op de Hogere Agrarische School (HAS) een opleiding Voedingsmiddelentechnologie gevolgd. Daarvoor heb ik nog 6 maanden Diermanagement gestudeerd in Leeuwarden. Ik heb namelijk altijd al een passie gehad voor dieren en natuur. Uiteindelijk was de opleiding toch niet helemaal wat ik wilde, maar daar hadden ze ook een opleiding voedingsmiddelentechnologie, dus ik was er zodoende al een keer mee in contact gekomen. Daarnaast had ik een kennis die dat als werk deed en vandaar ben ik de opleiding aan de HAS gaan volgen. Dat is eigenlijk de beste keus die ik ooit heb gemaakt! Ik heb ook altijd wat met voeding gehad en in dit beroep kan ik research doen en de wetenschap combineren met het creatief bezig zijn met voedsel.

Ik ben enthousiast, compassievol en gedreven. Dat laatst is ook meteen mijn valkuil want ik kan me ook totaal verliezen in iets waar ik mee bezig ben. 

Je werkt hier nu een aantal dagen per week, hoe ben je eigenlijk bij LaatBloeien terecht gekomen?

Ik ben nog niet zo heel lang aan het ondernemen, en voordat ik begon speelden eigenlijk twee dingen. Enerzijds was ik het echt heel erg zat om zo lang thuis te werken. Dus ik dacht dat het wel fijn zou zijn als ik voor werk gerelateerde zaken ook wat vaker het huis uit kon om me te omringen met mensen. Het liefst tussen mensen die zich net zo druk maken om de planeet, de dieren en de mensen zoals ik dat doe. Dus ik dacht ik ga eens kijken of er in Rotterdam ergens een plek is waar ik naartoe kan. Zodoende kwam ik bij LaatBloeien terecht. Daarnaast hoop ik via deze plek ook nieuwe klanten te vinden, dat is voor een startende ondernemer soms best moeilijk vooral omdat ik in een vrij specifieke vakgebied werk. Dus ik dacht als ik me in een community van gelijkgestemde kan begeven dan loop ik daar makkelijker tegenaan. Vandaar was het voor mij een logische stap om een aantal dagen bij LaatBloeien te werken. 

Je bent in 2021 begonnen met Plant Based Technologies, is ondernemen iets wat in je bloed zit?

Ik had het eigenlijk nooit gedacht. Ik dacht altijd dat dat iets was voor marketeers of hele extraverte mensen die de hele dag klanten werven. Maar ik heb wel altijd heel duidelijk mijn eigen ideeën over bepaalde dingen gehad, en die paste ook niet altijd even goed in de kaders die werden geschetst. Daarnaast heb ik ook altijd wel een leiderschaps mentaliteit gehad, die eigenlijk heel organisch is ontstaan. En daardoor dacht ik, ik ga het zelf doen! Het viel ook een beetje samen met toen ik aan het herstellen was van een burn-out. Ik ging mezelf van alles afvragen. Vind ik het wel leuk wat ik aan het doen ben? Krijg ik er ook energie van en niet alleen maar stress? En uiteindelijk ben ik in die tijd ook iemand tegengekomen waarmee ik de mogelijkheid heb besproken om samen te gaan ondernemen en toen is het idee een beetje gaan rijpen. Het was voor mij in ieder geval heel belangrijk om tijdens het reïntegreren mijn werkleven en persoonlijke leven meer te laten overlappen met elkaar. Ik leefde eigenlijk een soort two-faced dualiteit waarin ik mijn persoonlijke leven en werkleven erg gescheiden heb van elkaar en ik denk dat daar ook die stress vandaan kwam. Ik was bijvoorbeeld een veganistische leefstijl aan het volgen en was bezig met het kopen van duurzame kleding, het redden van dieren en zoveel mogelijk aan het recyclen. En aan de andere kant was ik zoveel tijd aan het steken in mijn werk wat naar mijn mening niet helemaal in het grote plaatje paste van wie ik als persoon wilde zijn. Dat ging schuren en daar ging ik heel erg over nadenken. In dit leven is tijd en energie waardevol en kan ik het maar één keer uitgeven. Dus laat ik het ergens in stoppen waar ik 100% achter sta. Op die manier kon ik de cognitieve dissonantie die ik op dat moment ervaarde tegen gaan. Ik wilde iets doen waarin ik mijn competenties ten volste kan benutten en wat aansluit op mijn normen en waarden en persoonlijke ethiek. 

Zou je in één zin kunnen uitleggen wat je hoopt te bereiken met Plant Based Technologies?

Verandering. 

Verandering van wat?

Dat is heel breed. Ik zou bijvoorbeeld kunnen zeggen: de verandering van de agro food keten, maar dat vind ik ook weer te lineair. Eigenlijk het veranderen van de manier hoe we denken en leren en hoe de economie is vormgegeven. We kunnen aan alle kanten zien dat het rammelt. Als je kijkt vanuit het systems thinking perspectief is alles met elkaar verbonden. Dus om nou te zeggen dat ik één ding zou willen veranderen is misschien wat kort door de bocht. Als je bijvoorbeeld binnen het domein sustainable development puur en alleen naar de broeikasgassen in de atmosfeert kijkt, maar honger en armoede niet oplost, dan zou je best wel de klimaatverandering kunnen tegengaan maar dan zit je alsnog met honger en armoede. Uiteindelijk heeft dit ook weer effect op elkaar, dus je moet wel naar het bredere plaatje kijken. Wat ik hoop is dat ik mensen kan inspireren en een balletje kan laten rollen die uiteindelijk verandering teweeg brengt. 

Welke kennis heb je afgelopen tijd vergaard? Welke vakgebieden begeef je je?

Ik ben vooral veel bezig binnen de circulaire economie, daar is systems thinking ook een onderdeel van. Ik ben daar op het moment een extra opleidingen over aan het volgen. Ik kom uit een engineering en lab omgeving en daar wordt gek genoeg niet zoveel over duurzaamheid gepraat en ook niet over economische principes en sociaal maatschappelijk acteren. Dus ik ben daar echt inhoudelijk over aan het studeren zoveel als dat ik kan. 

Waar doe je dat?

Ik volg een micromaster aan de Wageningen Universiteit. Dat volg ik via EdX, dat is het online platform van Harvard en MIT. Wageningen Universiteit heeft daar ook zijn Wageningen X platform. De opleiding volg ik online en kan ik combineren met het werk wat ik doe. Het is wel pittig, maar ik kan het meteen implementeren in het werk wat ik doe. En ik vind het heel erg belangrijk om bepaalde dingen echt tot de core te snappen. Ik gebruik daarvoor wetenschappelijke stukken en literatuur om de modellen te snappen zodat ik niet alleen weet hoe het aan de oppervlakte werkt, maar ook hoe het stelsel fungeert onder het oppervlakte. Zo kom ik elke keer weer op nieuwe informatie uit en daar ga ik dan de dialoog mee aan met andere mensen. Dat vind ik vooral heel belangrijk om de dialoog te starten met mensen over dingen waar ze helemaal nog niet bewust van zijn of stil bij staan. En als je dat dan een keer hebt gezegd dan is het zaadje geplant en komt er ook een verandering in mensen in hun gedrag. 

Waar liggen de kansen volgens jou binnen je vakgebied? Als je kijkt naar wat je de afgelopen tijd hebt geleerd waarvan denk je nou dat zou iets kunnen zijn waarmee ik die verandering teweeg zou kunnen brengen? 

Zoals de naam van mijn bedrijf al zegt, geloof ik echt in de kracht van plantaardig voedsel. Omdat het ook is bewezen dat het te maken heeft met zoveel facetten van de problemen waar we nu mee moeten dealen, dat een transitie naar plantaardig voedsel dat allemaal enorm kan accelereren. Een hele hoop grondschaarste, verlies van biodiversiteit, klimaatproblematiek, vervuiling, en dat dan nog buiten het dierenleed. Veel van deze factoren kunnen voor een heel groot deel opgelost worden door het elimineren van dierlijke bronnen uit onze voedselketen of een katalyserende rol spelen. 

Daarnaast geloof ik heel erg in de kracht van urban farming. We hebben te weinig landbouwgrond voor hoe we nu eten om iedereen te voeden en daarnaast speelt urbanisatie een steeds grotere rol. Als je alleen al naar het het oppervlak kijkt, waarom gaan we dan niet in de stad voedsel kweken? We gaan die miljoenen kilo’s maïs, tarwe en soja, die we normaal aan dieren voeren niet in de stad gaan kweken, dat kan niet. Maar daar moet eerst nog een stuk transitie aan vooraf gaan, wat voeren we aan dieren wat we ook kunnen eten? En wat kunnen we in de stad kweken? Vooral het dakoppervlak. Je hebt te maken met irrigatie, verkoeling, carbon trapping op het dak en met reductie van het heat island effect, want al het beton absorbeert warmte en houdt dat vast. Het heeft zoveel voordelen om groene daken te maken, maar dan moet je ook nadenken over hoe je een stad inricht en of de daken dat kunnen dragen. 

Samengevat denk ik dus dat er in plantaardig voedsel en stedelijke landbouw echt enorm veel kansen liggen. 

Wat is een project waar je trots op bent en ook echt die verandering waar je het over had teweeg heeft gebracht?

Waar ik nu veel tijd en energie heb in gestopt en waar ik echt enorm blij mee ben is het partnership wat ik vanaf het begin heb afgesloten met Kwekersgilde. Ik heb me daar o.a. bezig gehouden met doelgroepselectie en benadering, strategische en financiële modellen uitwerken, nieuwe concepten uitwerken en dat uitdragen. We zijn samen vanaf het begin praktisch opnieuw begonnen. Ook hebben we de SDG’s eraan gekoppelt, beleidsplannen geschreven met KPI’s en shop in shops gecreëerd. 

Wat zou je anderen willen meegeven als je het hebt over het maken van impact?

Het is misschien een cliché, maar het begint echt bij jezelf. Toen ik veganist werd zeiden mensen vroeger ook tegen mij: wat maakt het uit ik eet morgen een stuk vlees extra en dat doet het bij jou teniet. Maar als we allemaal zo zouden denken komen we helemaal nergens. En nee ik werk nog niet samen met Unilever om een plant based product op de markt te zetten wat honderden duizenden kilo’s vlees gaat verminderen, maar het begint ook bij de kleine horeca zaakjes die wel geïnteresseerd zijn om die transitie in te zetten want dat heeft gewoon een vlekwerking. Ik geloof echt in transformatie.

Fotocredits: Amber Naomi Photography

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!