Ondernemen met impact

Duurzaam doen? Neem vaker de trein

30.03.2018

Ellyn

Leestijd: minuutje

Sinds begin vorig jaar rijden alle treinen van de NS volledig op groene stroom uit de windmolenparken van Eneco.

Nederland haalt niet de beste rapportcijfers als het gaat om groene energie of duurzaamheid. Sterker nog, ons land bungelt al jaren onderaan de Europese ranglijsten. Maar er is één ding wat we wel heel goed doen, iets waar we nota bene het liefst over klagen: het OV.

Sinds begin vorig jaar rijden alle treinen van de NS volledig op groene stroom uit de windmolenparken van Eneco. Connexxion maakt bovendien flinke stappen met de ontwikkeling van elektrische bussen. Volgens een onderzoeker aan de TU Delft boekt Nederland hier na China de meeste vooruitgang in. Vanaf 2025 moeten alle nieuwe bussen op elektriciteit rijden.

Aan de andere kant weet iedereen die weleens met het OV reist dat het systeem onder druk staat. Volle en vertraagde treinen zijn aan de orde van de dag. Maar als we de klimaatdoelen van Parijs willen halen, zal iedereen toch vaker de auto moeten laten staan. Dat betekent meer met het OV reizen, niet minder. Hoe lossen we dat op?

Méér geld voor het spoor is een manier. Maar we kunnen ook nadenken over hoe we de treinen slimmer benutten. Het is eigenlijk vreemd dat iedereen op gezette tijden van de dag op pad gaat. Als we onze werktijden zouden spreiden, zouden er ook meer mensen met de trein kunnen. Nog een reden om het idee van de zesurige werkdag serieus te nemen

Meer lezen

Nederland loopt voorop in elektrisch busvervoer
Duurzaamheidsdoelen van de NS
Minder werken, meer leven

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!