Ondernemen met impact

De echte prijs van water

13.01.2017

Ellyn

Leestijd: minuutje

Om een fles mineraalwater te maken heb je een kwart liter olie en drie liter water nodig.

Kraanwater drinken is een van de makkelijkste manieren om duurzamer te leven. Toch kopen we nog steeds flesjes bronwater, omdat veel mensen denken dat dit water natuurlijker en dus beter voor je is. Vreemd, want Nederlands kraanwater is brandschoon. Zo schoon, dat Sourcy en Bar-le-Duc hun water uit precies dezelfde bron halen als het lokale kraanwaterbedrijf. Maar hun water is wel tweehonderd keer zo duur als dat uit de kraan.

De prijs van mineraalwater zou nog veel hoger liggen als je de schade aan het milieu meerekent. Dat komt vooral door het flesje. Om een fles mineraalwater te maken heb je een kwart liter olie en drie liter water nodig. Die grondstoffen gaan verloren: na gebruik worden de meeste flesjes verbrand of komen in de natuur terecht. Daarbij moeten de flesjes van de bron naar de consument vervoerd worden, waardoor de CO₂-uitstoot per liter hoog is.

Het bedrijf Dopper bedacht daarom de PET-free pledge. Door de pledge te ondertekenen beloven bedrijven dat ze een waterkan op tafel zetten (of, inderdaad, een recyclebare fles van Dopper). Zo voorkom je dat mensen steeds een nieuw plastic flesje kopen en weggooien. De actie is een succes: Spotify, Bever Sport en de Vrije Universiteit maakten hun werkplekken al flesjesvrij. Doe je mee?

Meer lezen

Dopper komt met PET-free werkplekken
Bronwater is een goede marketingtruc
TruePrice rekent uit wat milieuvervuiling kost

Nieuwsbrieflink

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!