Ondernemen met impact

De 3D-printer als recycle-held?

07.01.2018

Imre

Leestijd: minuutje

Handig bij 3D-printen is dat je niet vastzit aan de kant-en-klare mallen die de norm zijn bij massa-plasticproductie.

Om een kringloopeconomie van de grond te krijgen, waarin afval zich niet opstapelt maar hergebruikt wordt, moeten we slimmer omgaan met plastic. De startup vanPlestik laat zien wat er op dit gebied mogelijk is.

Een van de projecten waar vanPlestik zich op richt, is een samenwerking met bierbrouwerij de Prael. Oude bierfusten, een soort wegwerpvaten, worden opgehaald en versnipperd tot korrels. Een 3D-printer zet deze substantie om in nieuwe meubels voor in de brouwerij van bierfust tot barkruk dus.

Handig bij 3D-printen is dat je niet vastzit aan de kant-en-klare mallen die de norm zijn bij massa-plasticproductie. Een product kan worden toegespitst op de specifieke wensen van een gebruiker; en efficiënt worden ingepast binnen een kleine kringloop van afval- en bouwstoffen.

Om de cirkel echt rond te maken, zou de volgende stap zijn dat ook de fusten gemaakt worden van plastic reststromen. Een nieuwe uitdaging voor initiatieven als vanPlestik. Hopelijk is het 3D-printen in ieder geval een eye-opener voor andere brouwerijen en horeca-ondernemingen. De fusten zijn in principe 100% recyclebaar. Zonde om ze te laten eindigen in de verbrandingsoven.

Meer lezen

Hoe de printer werkt
Van bierfust tot barkruk
De 3D-printer: ook een oplossing voor vervuild plastic

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!