Klimaatpositief

Zand: het nieuwe goud

09.10.2018

Jeske

Leestijd: minuutje

Het is moeilijk voor te stellen, maar waar: zand is zó gewild, dat er zandmaffia’s actief zijn.

Het is moeilijk voor te stellen, maar waar: zand is zó gewild, dat er zandmaffia’s actief zijn. In onder andere India graven bendes illegaal zand af. Activisten en boeren die hun land willen beschermen, worden bedreigd. In andere landen ontbreekt zelfs elke regulering en worden vrachtladingen vol zand gewoon van het strand geschept. Dit is problematisch, want onzorgvuldige zandwinning maakt het milieu kapot.

Na water is zand de meest gebruikte grondstof ter wereld. Per persoon is er 18 kilo per dag nodig. Zand zit onder meer in beton en glas, en het wordt gebruikt voor de kustverdediging en het opspuiten van extra land. Al dit zand moet ergens vandaan komen. Zo zijn er in Indonesië 15 onbewoonde eilanden verdwenen, zodat Singapore haar land kon uitbreiden.

In Nederland zijn er gelukkig strengere regel en is er geen zandmaffia. Maar het verplaatsen van zand, blijft een verplaatsing van problemen. De zandwinning voor de kustbescherming, bedreigt bijvoorbeeld het ecosysteem van de Noordzee. De snel groeiende vraag naar zand moet dus afnemen.

Eerder schreven we al over het recyclen van beton, waarbij het zand dat nodig is voor de productie van beton kan worden hergebruikt. Daarnaast hebben de klimaatdoelen prioriteit. Want, met een rap stijgende zeespiegel, is het zand niet aan te slepen.

Meer lezen

De Traptrede: een Troonrede voor onze kleinkinderen
Waarom we toch een minister van klimaat moeten hebben
Rapport Gobal Witness: Shifting Sand

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!