Klimaatpositief

Welkom in het antropoceen: een nieuw geologisch tijdvak

11.08.2017

Timo

Leestijd: minuutje

Een term als het antropoceen kan ons op andere gedachten brengen, zoals Copernicus’ ideeën dat ook konden.

Het besef dat klimaatverandering door de mens veroorzaakt wordt, heeft ook in de wetenschap grote gevolgen. Geologen stellen dat de invloed van de mens op de aarde zo groot is, dat haar aanwezigheid de wetten van de natuur beïnvloedt. Ze doelen dan op het kappen van regenwoud, het uitputten van fossiele brandstoffen en de hoeveelheid plastic in de zee. De afgelopen 11.700 jaar leefden we in het holoceen, sinds pakweg 1950 is het antropoceen aangebroken.

Sommigen denken dat dit inzicht grote gevolgen gaat hebben voor de manier waarop we naar de wereld kijken, vergelijkbaar met de ontdekkingen van de astronoom Nicolaas Copernicus in de 16e eeuw. Vóór Copernicus geloofden we dat de aarde het middelpunt van het heelal was. Maar de Pool ontdekte dat niet de zon om de aarde heen draaide, maar dat alle planeten om de zon heen draaiden.

Het antropoceen inspireert ons ook tot een nieuwe manier van denken. Zoals de aarde niet het centrum van het universum is, is de mens niet het middelpunt van de aarde. De mens heeft de neiging zich boven de andere wezens op aarde te plaatsen. Een term als het antropoceen kan ons op andere gedachten brengen, zoals Copernicus’ ideeën dat ook konden. Want het is hoog tijd onze plek op aarde te overdenken.

Meer lezen

Interview met antropoceen-filosoof Timothy Morton
Of schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!