Klimaatpositief

We delven het onderspit

02.11.2018

Imre

Leestijd: minuutje

Het opmaken van niet-hernieuwbare hulpbronnen heeft nú al desastreuze bijeffecten.

Vorige eeuw luidden de wetenschappers van de ‘Club van Rome’ de noodklok. Onze ecologische voetafdruk zou binnen korte tijd de capaciteiten van onze planeet overschrijden. Met een terugval van de wereldbevolking en technologie als gevolg. Maar vijftig jaar later heeft de voorspelde ramp zich niet voltrokken. En teren we op dezelfde voorraden, zonder dat onze omgang met hulpbronnen wezenlijk is veranderd. Zijn er dan toch geen grenzen aan de groei?

Die zijn er. Alleen denken we als het gaat om hulpbronnen te veel in termen van ‘op’ en ‘niet op’, aldus de voorzitter van de Club van Rome in NRC. Een goed voorbeeld is het metaal koper. Dat is nog steeds te vinden. Maar het delven wordt moeilijker. En belast onze meest kostbare hulpbronnen – water, schone lucht en een gezonde bodem.

Het koper-voorbeeld laat zien dat de mensheid niet door moet blijven razen tot we door alle hulpbronnen heen zijn. Het opmaken van niet-hernieuwbare hulpbronnen heeft nú al desastreuze bijeffecten. Zo is ook voelbaar bij de gasboringen in Groningen en teerzandolie-winning in Canada.

Hernieuwbare energie en circulaire productiemethoden – zoals het recyclen van koper – hebben geen negatieve bijwerkingen. Laten we hierop inzetten. Zodat de planeet niet eerder op is dan haar hulpbronnen.

Meer lezen

Alternatieve troonrede van LaatBloeien
Interview NRC

Hernieuwbare energie wordt steeds goedkoper

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!