Waterstress bezorgt de aarde een burnout

Klimaatpositief

Waterstress bezorgt de aarde een burnout

15.10.2019

Jens

Leestijd: minuutje

Het heeft weinig zin om waterstress op nationaal niveau te bestrijden.

De natte Nederlandse herfst doet je misschien anders vermoeden, maar de wereld kampt met ‘extreme waterstress’: 17 landen wereldwijd verbruiken meer dan 80% van hun jaarlijkse aanvoer van water. Een veel te kleine marge. Droogte bezorgt de aarde dan al snel een burnout. Hoe kan ze ontstressen?

Het heeft weinig zin om waterstress op nationaal niveau te bestrijden. Neerslag, rivieren en grondwater trekken zich weinig aan van landsgrenzen. Zo is de waterstress in Zuid-Afrika niet bijzonder groot, maar ging in Kaapstad vorig jaar het water op rantsoen. En een ander voorbeeld: gemiddeld genomen is het Verenigd Koninkrijk een van natste landen ter wereld, maar dat komt vooral door de hoosbuien in Schotland en Wales.

Ook in nat Nederland is er lokale waterstress, bijvoorbeeld in de Achterhoek. Hier is landbouwgrond dor en sterven diersoorten uit. Met een verbod op het gebruik van beekwater probeert het waterschap de waterstand te herstellen. Is het genoeg?

Van échte stress is in de Achterhoek geen sprake, want de kranen in huizen stromen zoals gebruikelijk. Niet zoals in Indiase dorpjes, waar extreme droogte het land verandert in woestijn. In een van die dorpjes, Aanore, wordt de waterstress met succes bestreden. Niet alleen door een ‘waterschap’, maar door alle inwoners. Het recept: elke druppel regenwater opvangen, twee bomen planten voor elk huis, gezamenlijk dammen bouwen en je handen wassen in de buurt van bomen.

Hoe voorkomen we waterstress? Door, net als de Aanores, zuinig om te springen met ál het water.

Meer lezen

Graaf mee met Justdiggit en maak de grond weer groen
Waarom droogte in Chili ook ons probleem is
De echte prijs van water

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!