Klimaatpositief

Vluchten voor wereldwijde problemen

20.06.2018

Jeske

Leestijd: minuutje

Bangladesh bouwt aan lokale noodoplossingen, maar dat is dweilen met de kraan open zonder een wereldwijde aanpak van klimaatverandering.

Vandaag is het Wereldvluchtelingendag. Een dag met extra aandacht voor mensen die noodgedwongen hun thuis verlieten. Eind 2017 waren dat 68,5 miljoen mensen, het hoogste aantal ooit.

Dit hoge aantal leidt ook in Nederland tot discussies, met vele misvattingen. Waaronder het idee dat de opvang vooral een probleem is van ‘hier’ en de oorzaak een probleem van ‘daar’.

Opvang van vluchtelingen heeft onder andere in Nederland gevolgen. Maar het idee dat alle vluchtelingen massaal naar ‘het Westen’ trekken klopt niet. Nog steeds wordt 85% van de vluchtelingen opgevangen in de eigen regio. Terwijl de problemen die tot vluchten leiden niet alleen regionaal zijn. Dat geldt voor oorlog en conflict en zeker ook voor klimaatverandering. Voorspellingen zijn dat de hoeveelheid klimaatvluchtelingen de komende jaren alleen maar zal toenemen.

Bangladesh, bijvoorbeeld, wordt het ‘ground zero van klimaatverandering genoemd. Klimaatwetenschapper Atiq Rahman voorziet dat deze eeuw 20 tot 25 miljoen mensen vluchten uit Zuid-Bangladesh. De oorzaak: de verwachte stijging van de zeespiegel met één meter.

Bangladesh bouwt aan lokale noodoplossingen, maar dat is dweilen met de kraan open zonder een wereldwijde aanpak van klimaatverandering. Dit is een probleem waar ook ‘hier’ verantwoordelijkheid voor moet worden genomen.

Meer lezen

VN: stijging vraagt om internationale afspraken over vluchtelingen
Ook dit is een reden voor een minister van klimaat

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!