Klimaatpositief

Vier dingen die je moet weten over biomassa

31.05.2019

Jens

Leestijd: minuutje

Kunnen we kortom biomassa beschouwen als de redder van het klimaat? Nee.

Biomassa is organisch materiaal – denk aan houtsnippers en gft-afval – dat wordt verbrand om warmte op te wekken. Een potentieel alternatief voor fossiele brandstoffen als olie en gas. Biomassa werd gezien als dé oplossing voor de opwarming van de aarde, maar inmiddels is er verwarring over de voor- en nadelen. Wat weten we zeker?

Hoeveel energie wordt er uit biomassa gehaald?

Dit jaar wordt 6% van de Nederlandse energieproductie opgewekt uit hernieuwbare bronnen. Biomassa wordt aangemerkt als een hernieuwbare bron en is verantwoordelijk voor 68% van deze 6%.

Leidt het gebruik van biomassa als energiebron automatisch tot minder CO₂?

Nee. Wanneer vers hout verbrand wordt, komt er CO₂ vrij, net als bij het verbranden van olie of gas. Als al het verbrande hout wordt gecompenseerd met nieuwe bomen, is dezelfde hoeveelheid CO₂ pas na 80 jaar weer uit de lucht.

Is biomassa een hernieuwbare energiebron?

Een hernieuwbare bron is een bron die constant wordt aangevuld. Vergeleken met olie of gas is hout hernieuwbaar omdat het terug groeit, maar vergeleken met de wind is het dat niet. Een simpel feit is: als je meer bomen kapt dan je aanplant, is hout als energiebron in de praktijk niet hernieuwbaar.

Leidt biomassa tot ontbossing in Nederland?

Niet direct. Bossen worden niet speciaal voor biomassa gekapt. Alleen resthout, zoals de toppen en takken van een boom, worden hiervoor gebruikt. Toch is resthout een flexibel begrip. En worden bij een hoge prijs voor houtsnippers óók nieuwe planken versnipperd.

Kunnen we kortom biomassa beschouwen als de redder van het klimaat? Nee. Het is gek: om CO₂-uitstoot te verminderen, gebruiken we uitgerekend de bomen, specialisten in natúúrlijke CO₂-opslag. Zo komen we uiteindelijk dus niet verder.

Meer lezen

Recent verzet tegen biomassacentrales
Staatsbosbeheer over de reden voor het kappen van bos
De onderliggende reden voor ontbossing

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!