Klimaatpositief

Vernietig broeikasgassen voor ze in de lucht komen

01.03.2018

Ellyn

Leestijd: minuutje

Via de website kan iedereen voor een tientje het recht op 1 ton CO₂ opkopen.

De hoeveelheid CO₂ die bedrijven mogen uitstoten, wordt op papier vastgelegd. Wil een bedrijf meer vervuilen? Dan moet het daar de rechten toe kopen. Dat is in Europa zo geregeld via het emissiehandelsrechtensysteem (Scrabble-woord). Maar het systeem werkt niet. De rechten zijn te goedkoop en bedrijven hebben ze door de jaren heen kunnen oppotten. Daarom daalt de uitstoot van broeikasgassen niet.

De campagne Carbonkiller hoopt daar iets aan te veranderen. Via de website kan iedereen voor een tientje het recht op 1 ton CO₂ opkopen. Carbonkiller, een project van Greenchoice en Wise, vernietigt deze optie vervolgens. Zo kan niemand ‘jouw’ CO₂ uitstoten. Als genoeg mensen meedoen, zal het CO₂-budget van Europa geleidelijk krimpen. Een soort crowdfunding om klimaatverandering tegen te gaan, dus.

Het probleem kan niet alleen met Carbonkiller opgelost worden. Daarvoor is het overschot aan CO₂-rechten te groot. We zouden twee miljard papieren moeten opkopen, voordat er ook echt minder CO₂ wordt uitgestoten. Maar door rechten te kopen en te vernietigen, geven we wel een signaal af aan de overheid. Het is tijd voor een beter systeem, waarin bedrijven worden aangemoedigd groen te produceren en hun verantwoordelijkheden niet af kunnen kopen.

Meer lezen

De website van Carbonkiller
Het is tijd dat bedrijven meer betalen voor CO2-uitstoot

Of schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!