Klimaatpositief

Palmolievrij in 2020?

11.10.2016

Timo

Leestijd: minuutje

in 2020 wil de EU alleen nog duurzame palmolie gebruiken.

Palmolie zit in van alles: in margarine, in ijs, in shampoo, in lippenstift. Omdat het zo’n hoog smeltpunt heeft en erg goedkoop is, vindt de voedsel- en cosmetica-industrie het een ideaal product om mee te werken. Het eist zijn tol: dagelijks worden hele voetbalvelden aan regenwoud gekapt om plaats te maken voor palmolieplantages. Dat heeft effect op de uitstoot van broeikasgassen, op bodemvervuiling en op het leefgebied van veel bedreigde diersoorten. De politiek ziet dat inmiddels ook: in 2020 wil de EU alleen nog duurzame palmolie gebruiken.

Maar het is nog beter om te investeren in alternatieven. Unilever, bijvoorbeeld, ging in 2013 in zee met het Californische bedrijf Solazyme, dat experimenteert met het kweken van microalgen. Die techniek is nog erg kostbaar en dus alleen te gebruiken voor producten met hoge winstmarges. Aan de Universiteit van Bath werken onderzoekers daarom aan een goedkoper alternatief: gist. Het heeft hetzelfde kookpunt als palmolie en zou op vrijwel elke bodem kunnen groeien. Onderzoekers schatten dat bij commerciële gistproductie tien tot honderd keer minder land nodig zal zijn. Maar anders dan met microalgen, zijn er nog weinig commerciële experimenten mee gedaan. Dat klinkt uitnodigend. Wie stapt in?

Meer lezen

Over het onderzoek van de Universiteit van Bath
Over de problematiek van duurzame palmolie

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!