Klimaatpositief

Klimaat en biodiversiteit: twee problemen, één oplossing

21.06.2019

Imre

Leestijd: minuutje

Het is logischer om misbruik van de planeet te belasten dan arbeid – iets dat we juist nodig hebben.

Klimaatverandering krijgt terecht veel aandacht, maar is niet het enige dringende milieuprobleem. Een ander groot probleem is het razendsnelle uitsterven van dier- en plantsoorten. Het Ipbes, een onafhankelijke wetenschappelijke organisatie, luidde onlangs in een rapport de noodklok: een miljoen (!) soorten wordt acuut bedreigd.

Hoe kunnen we over biodiversiteit heldere internationale afspraken maken, vergelijkbaar met het klimaatakkoord van Parijs? Hét moment hiervoor is een mondiale top in Peking in 2020, waar biodiversiteit centraal staat.

Klimaatverandering én biodiversiteitsverlies kunnen beiden getackeld worden vanuit één mogelijke oplossing: ons belastingsysteem. Door een Belasting op Onttrokken Waarde (BOW) in te voeren, gaan we belasting betalen over de waarde die we onttrekken aan de planeet. Of het nu gaat om CO₂-uitstoot (slecht voor klimaat) of grootschalige monocultuur (slecht voor biodiversiteit). De BOW zou in de plaats komen van onze bestaande arbeidsbelastingen en BTW. Want het is logischer om misbruik van de planeet te belasten dan arbeid – iets dat we juist nodig hebben.

In Nederland bijvoorbeeld kan zo’n BOW motiveren om biologisch te gaan boeren. Omdat monocultuur dan wordt belast. En omdat biologische en duurzame producten – BOW- én BTW-vrij – aantrekkelijker worden voor (super)marktklanten Het gevolg: een grotere diversiteit aan soorten, een kleurrijker landschap en toekomstbestendige landbouw.

Het belasten van onttrokken waarde is overzichtelijk dan een spinnenweb aan subregels en -wetten. Een mooi agendapunt voor Peking 2020.  

Meer lezen

Meer over het rapport van het Ipbes
Maak van de natuur je schuldeiser

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!