Klimaatpositief

Kan een computer de natuur redden?

21.11.2017

Ellyn

Leestijd: minuutje

Een zelfdenkend computerprogramma dat natuurgebieden creëert en beschermt.

Dankzij de technologische ontwikkelingen van de laatste eeuw gaat het steeds beter met de mens – en steeds slechter met de natuur. Vissen en vogels stikken in plastic, regenwouden worden gekapt, de bodem raakt uitgeput door de landbouw. Het effect van onze aanwezigheid op de aarde is zo groot, dat je de mens kunt vergelijken met de meteoriet die de dinosauriërs de das heeft omgedaan.

Maar wat als technologie de natuur kan redden? Wetenschappers hebben hun hoop gevestigd op de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie (AI). Interessant is de ‘wildness creator’: een zelfdenkend computerprogramma dat natuurgebieden creëert en beschermt. Het programma rekent uit wat er nodig is om een bepaald gebied op te laten bloeien en stuurt drones aan om het landschap vorm te geven. Het voordeel is dat het programma de soorten beschermt die het belangrijkst voor het ecosysteem zijn, en niet wat wij het schattigst vinden.

Kunstmatige intelligentie is nog niet zo ver dat de wildness creator mogelijk is. Het concept is vooral bedoeld om ethische vragen uit te lokken. Aan de ene kant is het prachtig als we de natuur met een algoritme weten te redden. Maar wat als de computer bedenkt dat het voor het natuurgebied beter zou zijn, als de mens er niet was?

Meer lezen

Over de wildness creator
De zesde uitstervingsgolf
Hoe de natuur uit het woordenboek verdwijnt

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!