Klimaatpositief

Hoe je ontbossing écht oplost

03.05.2019

Jens

Leestijd: minuutje

Hadden we wat eerder buiten de kapitalistische paden gewandeld, dan waren biodiversiteit en klimaat geen probleem.

Beelden van versgekapt bos en vallende bomen associëren we met Brazilië of Canada. Maar ook in Nederland is ontbossing een realiteit. Tussen 2013 en 2018 verdween er jaarlijks gemiddeld 1350 hectare bos.

Veel bos werd gekapt om plaats te maken voor zand- en heidegronden, om de biodiversiteit te vergroten. Dit komt door een Europese richtlijn, Natura 2000 genaamd. Maar bomen zijn specialist in CO₂ -opslag. Dus hoe minder bos, hoe minder CO₂ er wordt opgenomen uit de lucht en hoe warmer het klimaat.  Zo lijkt de ene richtlijn, Natura 2000, in strijd met de andere, het Klimaatakkoord.

Zelfs Staatsbosbeheer kapt bos voor biodiversiteit. Terwijl deze schijnkeuze afleidt van het échte probleem: het kapitalistisch systeem. In dit systeem moet natuur, of dat nou heide of bos is, wijken voor dingen die geld opleveren of zelf marktwaar worden.

De online zoekmachine Ecosia ontsnapt aan deze logica. Het bedrijf plant bomen met de winst, maar vooral: aandelen kunnen niet worden verkocht. Waardoor Ecosia nooit in handen zal vallen van grote bedrijven of aandeelhouders die alleen snelle winst zoeken. Zo beschermt het niet alleen het bos maar ook haar idealen.

Hadden we wat eerder buiten de kapitalistische paden gewandeld, dan waren biodiversiteit en klimaat geen probleem. En hoefden we al helemaal niet te kiezen. Laten we het probleem zien voor wat het is en bij de wortels beginnen.

Meer lezen

Regenwoud: melkkoe of rechtspersoon
Actieplan Bos en Hout van het Nationaal Bossenfonds 
Zo kunnen we bosbranden tegengaan

Meer kijken

De Monitor over Bomenkap in Nederland

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!