Klimaatpositief

Groen is niet alleen links

23.06.2017

Ellyn

Leestijd: minuutje

Tijd om klimaatverandering op te nemen in de rechtse politiek.

De formatie van het nieuwe kabinet liep al twee keer stuk. Immigratie bleek een te complex vraagstuk, aan het klimaat kwamen de partijen niet toe. Dat betekent niet dat ze erin zouden slagen de opwarming van de aarde te beperken tot twee graden. ‘Ik heb geen moment het gevoel gehad dat we dat gaan halen,’ zei Jesse Klaver.

Maar waarom zouden VVD en GroenLinks het niet eens kunnen worden over klimaatverandering? De gevolgen zijn een probleem voor iedereen, of je nu links of rechts bent. Toch negeren rechtse partijen het klimaat. In een filmpje zien we Trump mappen milieuwetgeving op de vloer gooien – ‘who’s gonna read these anyway?’. De VVD schrapte verwijzingen naar het klimaat uit haar partijprogramma.

Rechts heeft de reputatie zorgvuldig met de economie om te gaan. Maar het negeren van klimaatverandering is niet langer in ons economisch belang. ExxonMobil veroordeelde het besluit van Trump om het verdrag van Parijs op te zeggen. 40 bedrijven – waaronder Shell en Siemens – vroegen de Nederlandse regering de doelen uit dit verdrag wet te maken. Tijd om klimaatverandering op te nemen in de rechtse politiek. Zodat we niet straks tegen elkaar zeggen: we hadden het klimaat kunnen redden, als GroenLinks maar in het kabinet had gezeten.

Meer lezen

Interview met Klaver in de Volkskrant
Waarom de formatie op klimaat niet immigratie stukloopt
Bedrijven willen consequent klimaatbeleid

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!