Klimaatpositief

Geen mens zonder bijen

28.08.2018

Jens

Leestijd: minuutje

Wanneer zag je voor het laatst een bij?

Wanneer zag je voor het laatst een bij? Als je je dat moment lastig kan herinneren, ben je niet de enige. Want bijen sterven de laatste jaren massaal uit, samen met een karrevracht aan andere insecten.

Bijen zorgen voor de bestuiving van ongeveer 70% van onze gewassen. Appels, paprika’s, wortels, avocado’s, kersen en tomaten raken we kwijt zonder bijen. Conclusie: voor ons voedsel kunnen we niet zonder ze.

De laatste jaren sterven hele kolonies bijen tegelijk uit. Dit heeft verschillende oorzaken. Sommige hebben direct te maken met menselijke activiteit. Bijvoorbeeld het gebruik van insecticiden en pesticiden. Hoewel de Europese Unie in 2014 berucht gif – neonicotinoïden – gedeeltelijk verbood, zijn even schadelijke vervangers alweer geïntroduceerd. Monocultuur in de landbouw zorgt ook voor bijensterfte, omdat er weinig ruimte is voor bijenvriendelijke bloemen en bomen.

Nederland Zoemt bracht de Nederlandse bijenpopulatie in kaart door dit jaar de eerste nationale bijentelling te organiseren. Zelf kan je ook bijdragen aan een bijenvriendelijke wereld, bijvoorbeeld door een bloemenparadijsje of een bijenhotel aan te leggen. Maar de grootste uitdaging blijft een overstap van monocultuur naar diversiteit in de landbouw. Zo slaan we twee bijen in een klap: meer bloemen en minder gif.

Meer lezen

In Hanyuan zijn de bijen dood en is bestuiving mensenwerk
Op de bres voor de bij
Nederland Zoemt
Een bijenhotel
of bloemenparadijs in huis

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!