Klimaatpositief

Een waarheid als een koe

18.10.2016

Imre

Leestijd: minuutje

Een kiloknaller van drie euro houdt geen rekening met wat dit product de aarde écht gekost heeft.

Als de hele wereld zou consumeren als de VS zouden we vier aardbollen nodig hebben. Ons westerse verbruikspatroon moet dus op de schop. Tenminste, zolang verhuizen naar Mars er niet in zit. Maar gelukkig zijn er andere oplossingen.

Zo valt er veel te winnen op veeteelt. Onze grootschalige veeteelt vormt een aanslag op onze aarde en is bovendien  – door de uitstoot van broeikasgassen –  een belangrijke veroorzaker van klimaatverandering. Wat kunnen we hieraan doen?

Een eerste stap is: wat minder vlees eten. Dat is een waarheid als een koe. De politiek kan dit stimuleren door een eerlijke prijs voor vleesproducten in te voeren. Een kiloknaller van drie euro houdt geen rekening met wat dit product de aarde écht gekost heeft. Aan water, aan CO₂-uitstoot. Best logisch om daar iets van terug te zien in de supermarktprijs.

En er liggen nog meer kansen voor de politiek. Zij kan zorgen dat internationale afspraken om CO₂-uitstoot te beperken, worden nageleefd. Een stimulans om de veeteelt kleiner en efficiënter te maken. Doel is bij dit soort maatregelen niet om vlees- en zuivel uit te bannen. Veeteelt kán bestaan binnen een evenwichtig ecosysteem. Maar niet op zo’n extreem grote schaal. Want één ding is zeker: we hebben maar één aarde.

Meer lezen

Documentaire Cowspiracy
Jesse Klaver in DWDD
Arjan Lubach over vlees eten
True Price
Als de wereldpopulatie zou leven als…
Of kunnen we toch naar Mars?

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!