Klimaatpositief

Duidelijker kun je klimaatcijfers niet krijgen

24.03.2017

Timo

Leestijd: minuutje

Je ziet de klimaatscepticus staan en legt je hand op zijn schouder.

Je staat op een borrel vol mannen in pak. Je wisselt voor de zoveelste keer visitekaartjes uit. Alle praatjes zijn hetzelfde, alle antwoorden voelen gemaakt. Dan, achteloos, begin je over het klimaat, over de temperatuurstijgingen, dat je je echt zorgen maakt. Maar de man tegenover je is sceptisch. Die paar graden erbij, dat gelooft hij wel, maar niet dat die door de mens veroorzaakt zijn. Hij begint over vulkanen.

Je hebt niet direct een antwoord, hebt het gevoel tekort te schieten. De meeste artikelen die je leest halen alternatieve verklaringen niet echt onderuit. Maar je wilt het er niet bij laten zitten. Thuis slinger je het internet aan. Je komt terecht op de website van het Goddard Institute. Zij hebben alle factoren die opwarming veroorzaken van elkaar gescheiden: vulkanische activiteit, de baan van de aarde, verstuivingen, veranderingen in landgebruik. En menselijke activiteit: de lijn die de uitstoot van broeikasgassen laat zien, stijgt het snelst. De andere lijnen blijven vrij stabiel.

Je staat op een borrel vol mannen in pak. Je zak zit vol visitekaartjes. Je ziet de klimaatscepticus staan en legt je hand op zijn schouder. Hij draait zich om. Je haalt je smartphone uit je zak en laat de grafiek zien.

Meer lezen

Waardoor warmt de aarde op?

Nieuwsbrieflink

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!