Klimaatpositief

De wildernis in je computer

24.11.2017

Ellyn

Leestijd: minuutje

De beste uitvindingen zijn door de natuur geïnspireerd.

We denken vaak dat de kloof tussen natuur en technologie heel groot is. Technologie is iets van mensen, terwijl de natuur alleen bestaat op plekken waar je mobiel geen bereik heeft. Maar wat als deze opvatting niet klopt: hebben natuur en technologie elkaar niet juist nodig?

De beste uitvindingen zijn door de natuur geïnspireerd. Helikopters, klittenband, en zelfs de kunstmatige intelligentie. Computerwetenschappers bouwen zwermen van mini-robots die van alles bouwen, zoals barricades tegen overstromingen. De manier waarop de robots bewegen hebben de onderzoekers van vissen afgekeken. Net als bij een school vissen heeft elke robot een eigen ‘brein’, en toch beweegt de groep als een geheel – zonder dat iemand ze stuurt. Een doorbraak voor kunstmatige intelligentie, die ons weer kan helpen de natuur te redden. De mini-robots ruimen straks plastic in zee op of onderhouden natuurgebieden.

Dan is er ook nog technologie die de natuur niet nabootst, maar dichterbij haalt. Een Nederlandse kunstenaar heeft de levensloop van bomen in muziek omgezet, door ze op een computer aan te sluiten. We weten wel dat bomen leven, maar nu horen we het ook. Zo worden we eraan herinnerd dat de kloof helemaal niet zo groot is: natuur inspireert de nieuwste technologie, en tech vergroot onze emotionele band met de natuur én helpt om natuur te beschermen.

Meer lezen

Hoe vissen de inspiratie voor robots werden
Wildernis in algoritmen
Zingende bomen

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!