Klimaatpositief

Biologisch is niet altijd hetzelfde als milieuvriendelijk

20.02.2018

Imre

Leestijd: minuutje

Wat moet je precies verstaan onder ‘biologisch’?

We schreven onlangs dat biologisch geteelde groente- en fruitsoorten btw-vrij zouden moeten zijn. Maar wat moet je precies verstaan onder ‘biologisch’?

Stel, je ziet in de supermarkt biologische blauwe bessen in het schap liggen naast niet-biologische appels. Dan is het niet per definitie zo dat de bessen minder milieubelastend zijn.

Een blik op de verpakking kan namelijk leren dat de bessen afkomstig zijn uit Nieuw-Zeeland. Per vliegtuig geïmporteerd dus. Met CO₂-uitstoot en een negatieve invloed op ons klimaat als gevolg. Terwijl de appels uit Nederland komen en een minder vervuilende route naar de supermarkt hebben afgelegd. Maar die zijn dan weer geproduceerd met behulp van chemische bestrijdingsmiddelen. Wat te doen?

Het is mooi dat het keurmerk ‘biologisch’ is vastgelegd en wordt gecontroleerd. Maar voor een bestendige milieubelasting zou je het keurmerk verder moeten uitbouwen, en alle aspecten van een productieproces mee moeten nemen. Van bestrijdingsmiddelen, tot transport, tot arbeidsomstandigheden.

Op die manier worden artikelen zonder negatieve impact op de aarde en op onze gezondheid btw-vrij. Denk bijvoorbeeld aan lokaal geproduceerde seizoensproducten.


Meer lezen

Over het keurmerk ‘biologisch’
Milieubewust en/of biologisch
Check per maand wat de seizoensgroente zijn!

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!