Klimaatpositief

Beperk het klimaatprobleem niet tot groene energie

04.07.2017

Imre

Leestijd: minuutje

Het klimaatprobleem is breder is dan het probleem van niet-duurzame energie.

Een oplossing voor het klimaatprobleem wordt vaak gezocht in groene energie. Terecht. Maar het vergroenen van onze energie is niet genoeg om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Milieu-activist Paul Hawken maakte een top-100 van de beste oplossingen, door bij elke oplossing te kijken naar CO₂-impact en kosten. Met verrassende uitkomsten.

In de top-100 vinden we bijvoorbeeld het tegengaan van voedselverspilling. Een derde van het wereldwijd geproduceerde voedsel belandt niet op een bord; efficiëntere productie zou leiden tot een fikse daling van broeikasgasuitstoot. Ook blijkt dat het vervangen van oude koelkasten en airco-installaties de opwarming van de aarde beperkt met bijna een graad. Het chemische koelmiddel HFC, dat nu nog vaak gebruikt wordt, is namelijk desastreus voor de ozonlaag.

De oplossingen in Hawkens top-100 zijn divers – van meer onderwijs voor meisjes tot een plantenrijk dieet. Die diversiteit laat zien dat het het klimaatprobleem breder is dan het probleem van niet-duurzame energie.

Geen van de door Hawkens geschetste scenario’s kan in z’n eentje klimaatverandering stoppen. Een combinatie van tactieken is nodig om zoden aan de dijk te zetten: een belangrijk inzicht voor politici om mee te nemen bij de vorming van een nieuw kabinet.

Meer lezen

Een interview met Paul Hawken
Bekijk hier alle honderd oplossingen

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!