Bram presenteert

Geen categorie

Het tweede Broedcafé gemist? Dan is dit verslag voor jou.

10.01.2020

Jens

Leestijd: even zitten

Toen gingen we kwartetten en bedachten we hoe we onze kennis, tijd, geld en netwerk in konden zetten om bij te dragen aan het initiatief.

LaatBloeien laat nieuwe, veelbelovende initiatieven en ideeën bloeien. Daarom organiseren we het Broedcafé, een serie evenementen in ons werkcafé in Haarlem die de initiatieven van sociale ondernemers en maatschappelijk vernieuwers versterkt.

De Broedgast

Tijdens de tweede editie op 18 december verwelkomden we Bram Dercks van Tuinderij de Waardering. Bram bedrijft stadslandbouw aan het Spaarne: dé start van een lokale en biologische voedselkringloop.

De presentatie van Bram

Bram is in 2015 begonnen met Tuinderij de Waardering met als doel om stadslandbouw te introduceren in Haarlem. Destijds in de Waarderpolder. Vorig jaar is hij met Tuinderij De Waardering verhuist naar het Tennispad, op een sportveld in Schalkwijk, waar hij vijf jaar de tijd heeft om zijn droom verder uit te bouwen. Zijn principe (en verdienmodel) is gebaseerd op Gemeenschapslandbouw of community-supported agriculture (CSA), waarbij burgers jaarlijks een bijdrage betalen om de productiekosten van het landbouwbedrijf te kunnen dekken. In ruil krijgen ze een deel van de opbrengst. Bram heeft op dit moment zo’n 35 deelnemers die afnemen. Max aantal deelnemers is 50. Er is dus nog wat ruimte voor extra deelnemers voor afname.

Een van de projecten waar Bram nu mee bezig is, is het bouwen van een dome waar workshops en activiteiten kunnen worden gegeven. Vraag #1 is dus: kent het ‘publiek’ mensen die deze dome zouden willen gebruiken voor hun activiteiten?

Daarnaast zijn er binnen het netwerk van de aanwezigen misschien nog mensen die als vrijwilliger kunnen bijdragen aan dit project. Vraag #2: kennen jullie vrijwilligers?

In het tweede gedeelte van de avond legt Bram uit wat zijn (eigenlijke) grotere visie is: namelijk stadslandbouw ín de stad. Zijn oplossing is verticale landbouw: landbouw binnen de stadsgrenzen dat de hoogte in gaat, letterlijk in de vorm van verticale torens waarin landbouw georganiseerd is voor de voedselproductie van de stad. Hij heeft hier enkele voorbeelden en ontwerpen van, als een collectieve boerderij voor de inwoners van de stad. Deze torens kunnen als collectief worden opgezet en georganiseerd. 

Vanuit de aanwezigen wordt als tip meegegeven dat zijn plan van deze ‘verticale stadsboerderijen’ wellicht beter slaagt als hij verbinding weet te maken met de huidige woningmarkt: er is nijpend tekort aan woningen, dus wellicht dit plan integreren binnen nieuwe plannen gericht op creatie van woningen (stadslandbouw koppelen aan woningbouw zodat er een win-win situatie ontstaat). 

Kwartetten

Op basis van het verhaal van Bram worden de aanwezigen onderverdeeld in 4 teams die nadenken over de vragen van Bram, zowel omtrent de ontwikkelingen rondom Tuinderij de Waardering, als zijn grotere visie van stadslandbouw en woontorens. Ieder team heeft een kwartet – kennis, een netwerk, tijd en geld – en biedt vervolgens enkele ideeën, aanknopingspunten en oplossingen aan.

Team #1:

Ria: geeft als voorbeeld moestuin Leiduin: zij hebben momenteel een wachtlijst, wellicht dat Bram kan samenwerken en via Leiduin deelnemers/vrijwilligers kan werven. Ria is bereid haar netwerk in te zetten

Marinus: wil graag helpen met het bouwen van de Dome

Sara: wil graag een bijdrage leveren op het gebied van marktonderzoek en inventarisatie van de markt en doelgroepen om dit om te zetten in daadkrachtige marketing

Team #2:

Marion: geeft als tip aan dat netwerken belangrijk is, zoals met een kraampje staan op diverse evenementen met bijvoorbeeld zaden en kruiden, zoals een kraampje bij het proveniershof.

Ingrid: wil haar yoga netwerk inzetten om folders te verspreiden en is wellicht in de toekomst geïnteresseerd om de dome te huren voor yoga gerelateerde activiteiten.

Sofia: lijkt het leuk om voorstellingen in de tuin te organiseren waarbij zij kennis over de tuin verwerkt in een familieopstelling.

Team #3:

Marleen: geeft aan dat Bram wellicht bij de Universiteit van Wageningen kennis kan inwinnen over verticaal tuinieren (samenwerking?) en geeft aan dat er in Portugal een initiatief bestaat over stadstuinieren in stadsparken. Tevens wil zij haar netwerk inzetten.

Susan: geeft als tip om excursies op de tuin te organiseren, zowel via vaarroutes, fietsroutes (rustpunten) & het pontje, en denkt aan aanbod koffie, thee, lunches op de tuin, en wellicht ook producten van de tuin, zoals kruiden en thee verspreiden binnen verschillende netwerken. Ze weet ook nog wel iemand die de dome zou kunnen gebruiken om iets met zang te doen. 

Team #4:

Annelotte: wil haar kennis over circulaire economie graag delen met Bram en geeft aan dat een goed team erg belangrijk is.

Jeroen: geeft aan dat de vraagstelling niet helemaal helder is, en het project ‘tuinderij de waardering verder ontwikkeling’ een andere benadering vraagt dan ‘het ontwikkelen van stadslandbouw en verticale torens’. (maw: ga je de tuinderij uitbouwen of je grotere visie?) (noot van Coco: dit lijkt mij de meest cruciale vraag van de avond)

Michiel: kent Bram al een tijdje en geeft ook aan dat het belangrijk is dat de rol van Bram vooral op bewustwording moet liggen en niet zozeer management van de waardering: kijk of Bram een rol kan spelen bij stadsvergroening & initiatieven van woningbouwprojecten die er al liggen (voorbeeld de Noordkaap in Haarlem Noord). 
Erik: tot slot komt Erik met zij idee over het Broedfonds: dat er voor dit soort projecten een fonds opgericht moet worden waarbij ‘mensen, middelen en munten’ klaar staan om dit soort projecten een kans te geven en niet te laten stranden bij ideeën alleen.

Lees hier het verslag van het vorige Broedcafé op 16 oktober 2019.

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!