Democratie van morgen

Rutte III, denk aan de volgende generatie!

17.10.2017

Imre

Leestijd: minuutje

De rekening van Rutte III wordt, zowel ecologisch als economisch gezien, betaald door de volgende generatie.

“Ik mag nog niet stemmen, sterker nog: ik mag nog niet eens naar Blade Runner 2049, maar ik mag straks wel lekker betalen.” Dit schreef een vijftienjarige scholier naar aanleiding van de CPB-doorrekening van het nieuwe regeerakkoord.

Uit die doorrekening blijkt dat het begrotingssaldo de komende vier jaar weliswaar positief blijft, maar op de lange termijn structureel negatief wordt. De rekening van Rutte III wordt dus niet alleen in ecologisch maar ook in economisch opzicht betaald door de volgende generatie.

Dit gebrek aan langetermijnvisie blijkt ook uit de onderwijsplannen in het regeerakkoord. De Algemene Onderwijs Bond is kritisch: “Wie geen structureel plan van aanpak heeft voor het lerarentekort weet dat klassen worden volgepropt en kinderen naar huis gestuurd.” Ook relativeert de AOB De hoge bedragen die het kabinet voor onderwijs reserveert. Deze worden uitgesmeerd over een lange periode of zijn minder onvoorwaardelijk dan ze lijken.

De slotsom? Het regeerakkoord mag dan politieke werelden verenigen die ver uit elkaar liggen – van behoudend tot progressief. Maar ondertussen wordt de kloof tussen de generatie die nu aan de touwtjes trekt en de volgende generatie, alleen maar groter. En in een verdeeld Nederland is het lastig bouwen aan een bestendige toekomst.

Meer lezen

De volgende generatie aan het woord
De doorrekening van het CPB
 (paragraaf 9, Houdbaarheid overheidsfinanciën)
Uitleg bij CPB-cijfers
 (post van 10 oktober, 13.45)

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!