Democratie van morgen

Protesteer voor een toekomstbestendige stad

14.04.2017

Timo

Leestijd: minuutje

Strengere regels voor de vrije sector zijn een eerste stap, meer zeggenschap voor huurders een tweede.

In veel grote steden is wonen zo duur geworden, dat niet alleen de lage inkomens maar ook de middeninkomens woonruimte niet meer kunnen betalen. In steden als Londen en Amsterdam zetten gemeentes in op het aantrekken van rijke investeerders. Daarnaast verkopen woningbouwverenigingen steeds meer sociale huurwoningen. Dat beleid werkt ongelijkheid in de hand.

Maar in Berlijn verzetten huurdersorganisaties zich, met hulp van de lokale overheid. Zo zijn er nu zones in de stad waar huisbazen na een renovatie niet zomaar de huur omhoog mogen gooien. Huurders hebben steeds meer mogelijkheden zich te organiseren en protest aan te tekenen tegen huurverhogingen. Het doel is een stad waarin plek is voor alle bevolkingsgroepen.

Aan zulk beleid kleeft ook een risico. Als er te weinig aan stadsvernieuwing wordt gedaan, is er kans dat wijken verpauperen en vol gaan staan met huizen die niet aan de standaard van de tijd voldoen. Die standaard moet ook zijn: vergroening. Want aan een logge, vervuilende stad met betaalbare huizen heb je niks.

Strengere regels voor de vrije sector zijn een eerste stap, meer zeggenschap voor huurders een tweede. Maar als we een stad willen die niet alleen in sociaal, maar ook in groen opzicht toekomstbestendig is, is er meer nodig.

Lees hier verder over in De groene kloof.

Meer lezen

Berlijn versus gentrificatie
De buurt als coöperatie

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!