Democratie van morgen

Open planbureau: het welzijn achter de welvaart

25.04.2017

Imre

Leestijd: minuutje

Het Open Planbureau experimenteerde met een andere benadering, waarbij de nadruk ligt op de ‘commons’.

Op basis van welke info stemmen we in 2021? Is economische groei dan nog het belangrijkste uitgangspunt bij het doorrekenen van partijprogramma’s? Het Open Planbureau hoopt van niet, en experimenteerde met een andere benadering, waarbij de nadruk ligt op de ‘commons’.

De commons zijn de ‘gedeelde basis van ons bestaan’. Het water dat we drinken en de lucht die we inademen, maar ook onze gedeelde kennis: van de uitvinding van het wiel tot de raket naar de maan. Hoe gaan we zuiniger om met onze hulpbronnen, en houden we als burgers vat op de economie? Als antwoord op deze vragen noemt het OPB onder meer: kleinschalige burgercoöperaties, lokale productie en circulaire businessmodellen.

Het is positief dat het OPB oog heeft voor het welzijn achter de welvaart. En verder kijkt dan bbp en economische groei. Met zo’n bril kan bijvoorbeeld het partijprogramma van de PvdD, dat economische groei niet ten koste laat gaan van de aarde, eerlijker beoordeeld worden.

Wel is het een uitdaging voor het OPB om een methode te ontwikkelen waarmee je commons-criteria echt kunt berekenen; kunt omzetten in cijfers en meetbare concepten. Vooralsnog werd geen stap gezet voorbij ‘het toetsen van partijprogramma’s aan een commons-checklist’. En zo’n stap is nodig om een aanvulling te vormen op het CPB.

Meer lezen

Meer over het open planbureau
Doorrekenen voor gevorderden
Is één CPB te weinig?
De nadelen van het bbp als meetlat

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!