Democratie van morgen

Is een regeerakkoord nog van deze tijd?

07.07.2017

Imre

Leestijd: minuutje

Misschien kan een kijkje over de schutting van onze Oosterburen ons verder helpen.

De poging van Nederlandse politici om tot een formatie te komen duurt al 118 dagen. Steeds lijken de heren want dat zijn het jammer genoeg vooral eruit te komen, maar loopt de samenwerking toch stuk op specifieke punten in het regeerakkoord. En misschien ligt daar het probleem wel. Is een regeerakkoord de beste weg naar een coalitie?

Volgens politicus Jacques Wallage niet. Hij pleit voor een ‘startdocument’ waarin partijen bepalen wat hun kernvragen zijn voor de komende vier jaar, zonder het over elk woord eens te hoeven zijn. Met andere woorden: de richting wordt bepaald, maar de weg ernaartoe is nog flexibel. Op basis van het startdocument werken ministers het beleid uit. Hun keuzes verantwoorden ze tegenover het parlement, en tegenover de kiezers. Zo kunnen kiezers onderweg meer bij de besluitvorming betrokken blijven.

Het risico is dat je tijdens de regeerperiode onoverbrugbare verschillen tegenkomt. Asielregelgeving bijvoorbeeld, zou ook in de methode van Wallage tot een breuk kunnen leiden. Hoe voorkom je dat de coalitie halverwege alsnog klapt? Misschien kan een kijkje over de schutting van onze Oosterburen ons verder helpen. Duitsland werkt succesvol met het model dat Wallage voorstelt.

Meer lezen

Interview met Jacques Wallage
Het regeerakkoord als startdocument

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!