Democratie van morgen

Doe eens beschaafd

29.03.2019

Jens

Leestijd: minuutje

Thierry Baudet verwart zijn smaak met objectieve waarde.

Het zal je niet ontgaan zijn, Forum voor Democratie won de Provinciale Statenverkiezingen. Partijleider Thierry Baudet vreest de ondergang van “de grootste beschaving die ooit heeft bestaan”. Dit idee gaat op twee manieren mank.

Beschaving kan betekenen: de wetenschappelijke, culturele en artistieke ontwikkeling van een land.

Dat het ‘Westen’ of Nederland de mooiste cultuur of de beste kunst ooit zou hebben, getuigt van een stukje westerse tunnelvisie waar Donald Trump nog een puntje aan kan zuigen. Thierry Baudet verwart zijn smaak met objectieve waarde. Er zijn genoeg mensen in Nederland die niets op hebben met Thierry’s stukjes Chopin op de piano, maar liever luisteren naar Bongo Flava.

Beschaving kan ook betekenen: de verzameling van gedeelde waarden in een samenleving.

De waarden Vrijheid en Tolerantie vindt Thierry Baudet belangrijk. Daar zullen niet zoveel mensen het mee oneens zijn. Maar worden ze bedreigd? En door wie? In dezelfde speech geeft hij de schuld aan “vreemde, agressieve elementen [die] ons maatschappelijk lichaam worden binnengeloodst.” Daarmee doelt hij op onze immigranten. Bij lange na niet tolerant, maar haatzaaiend. Zo maken zijn uitspraken onze beschaving juist tot een plek waar de haat regeert.

Je leest de tegenstrijdigheid in het verhaal: iedereen heeft recht op vrijheid en tolerantie, zolang je maar veel op Thierry Baudet lijkt.

Meer lezen

De overwinningspeech van Thierry Baudet ontleed
Een eerdere speech van Thierry Baudet op De Snijtafel

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!