Democratie van morgen

Afluisteren in spijkerbroek

31.08.2018

Jens

Leestijd: minuutje

Smartphones, met hun steeds betere camera’s en microfoons, zijn in feite hippe afluisterapparaten.

Het voelt als sciencefiction, maar is minder ondenkbaar dan het lijkt: je hebt het over McDonald’s met je telefoon in je zak. En binnen een paar minuten word je gespamd met reclames. Voor McDonald’s.

Smartphones, met hun steeds betere camera’s en microfoons, zijn in feite hippe afluisterapparaten. Maar dan afluisterapparaten die we zelf bij ons te dragen, altijd en overal. De opnames die bijvoorbeeld Google van je maakt kan je zo beluisteren. Maar verschillende apps die jou vragen om toegang tot je camera en microfoon doen dit.

Je denkt misschien dat je niks te verbergen hebt. Maar feit is dat ook informatie die onschuldig lijkt, gebruikt of misbruikt kan worden. Misschien wil je jouw trek in een hamburger nog wel delen met de wereld, maar je ziekte, zwangerschap of moment van ontrouw?

Data over consumenten en hun koopgedrag zijn goud waard en worden massaal verzameld. Computerfilosoof Jaron Lanier stelt daarom voor om een prijskaartje te hangen aan onze data. Nu.nl en Whatsapp kunnen op die manier je data van je kopen, maar alleen als jij dat wilt. Zo krijg je weer recht over je eigen data.

Om je data nu bij je te houden, zijn er veel alternatieven: Signal vervangt Whatsapp, Diaspora vervangt Facebook en DuckDuckGo komt in de plaats van de Google-zoekmachine. Maar de makkelijkste weg: wees alert op apps die vragen om toegang tot beeld en geluid.

Meer lezen

Documentaire met Jaron Lanier
Boek: Je hebt wel iets te verbergen
Betaal met geld in plaats van met data
Zo wordt internet weer van ons

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!