Bevrijde markt

Waarom moet een land concurrerend zijn?

16.10.2017

Timo

Leestijd: minuutje

Concurrentie is eerder een woord dat je met het bedrijfsleven associeert dan met landen.

Toen debatcentrum De Balie voor de verkiezingen een avond over belastingontduiking organiseerde, waren de fractiespecialisten van CDA en VVD de grote afwezigen. In dat licht is het extra knap dat de andere twee regeringspartijen ervoor hebben gezorgd dat het nieuwe kabinet inzet op het aanpakken van brievenbusfirma’s. Bedrijven die hier gevestigd zijn vanwege gunstige belastingtarieven, maar geen werk uitvoeren.

In de rest van het akkoord is de hand van CDA en VVD wel zichtbaar. Het kabinet wil een “gunstig vestigingsklimaat” voor grote bedrijven. Dat is mooi geformuleerd, want wat ermee bedoeld wordt is dat Starbucks haar bonen hier kan blijven branden, maar minder belasting dan anderen hoeft af te dragen. Dat is goed voor de concurrentiepositie van Nederland, stellen de regerende partijen. Toch is concurrentie eerder een woord dat je met het bedrijfsleven associeert dan met landen onderling.

Internationaal wil Nederland scoren ten opzichte van andere landen. Maar tegenwoordig zijn allerlei problemen internationaal: van kapitaalvlucht tot de macht van multinationals. Belastingontwijking onttrekt geld aan de samenleving. Om daar wat aan te doen zijn er internationale regels nodig. Het kabinet zou moeten inzetten op samenwerking in plaats van op concurrentie.

Meer lezen

De opname van het debat in De Balie
Multinationals belemmeren vrije markt

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!