Bevrijde markt

Peter kocht een heilig bos voor 8500 euro

28.11.2018

Jeske

Leestijd: minuutje

Wat is mijn geld waard? Moet het meer geld worden? Of zal ik er een bos mee beschermen?”

Peter de Koning kocht een heilig bos. Niet voor zichzelf, maar voor de Higaonon-stam. Voor hen is dit bos al een thuis zolang er herinneringen bestaan.

“Ik had wat geld om te investeren,” vertelt de 24 jarige Peter. “En ik stelde mijzelf de vraag: Wat is mijn geld waard? Moet het meer geld worden? Of zal ik er een bos mee beschermen?”

Het bos in Mindanao, op de Filipijnen, zit vol kostbare grondstoffen. En bedrijven liggen op de loer om het land op te kopen. Sommige stamleden zien in het geboden geld bestaanszekerheid voor hun gezin. Maar volgens de stamleiders verliest de stam met het bos, juist hetgeen dat hen altijd van een bestaan heeft voorzien. Dus zochten zij samen met Heroes and Friends financiering om het bos te behouden. Peter gaf de helft en hielp mee de rest te verzamelen.

Wanneer bossen worden leeg gemijnd voor grondstoffen, gekapt voor plantages en vervuild voor industrie, wordt niet alleen het ecosysteem vernietigd. Ook een cultuur die uitgaat van leven mét de natuur verliest haar ruimte. De oorzaak? Een cultuur die teert op leven ván de natuur. Tot er geen natuur meer is om van te leven.

Gelukkig zijn er tegengeluiden. Peter hielp dus om het bos eigendom van haar beschermers te maken. Colombia verleende rechten aan het regenwoud zelf. En jij kan zelf aardebeschermer worden.

Meer lezen

Peter kocht een bos op de Fillipijnen
Korte docu over het heilig bos
Regenwoud: melkkoe of rechtspersoon

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!