Bevrijde markt

Onze markt wordt beheerst door een paar reuzen

23.08.2017

Imre

Leestijd: minuutje

Is het niet logisch om als klant of medewerker invloed te hebben op het beleid van grote bedrijven?

Ons dagelijks leven als consument wordt bepaald door reuzen. Bij het aanschaffen van besturingssystemen gaat het tussen Apple en Microsoft; spullen kopen we online bij ‘alleswinkels’ Bol.com en Amazon; en Facebook zet de toon in het landschap van de sociale-media.

Met zo’n monopoliepositie kan een handvol reusachtige bedrijven hun gang gaan: slecht omgaan met onze aarde, privacy schenden, en onder slechte werkomstandigheden produceren in lagelonenlanden.

Een markt heeft gezonde concurrentie nodig. Zodat banen gecreëerd kunnen worden. Zodat er goede, eerlijke producten en diensten te koop zijn. Moet monopolisering daarom vanuit de overheid met regulering worden aangepakt? Lastig. Ten eerste is het de vraag of de overheid dit wel wíl. Ten tweede kunnen grote bedrijven als ze eenmaal landsgrenzen overschrijden, zelfs door overheden niet meer in toom gehouden worden.

Wat als we de oplossing niet bij de overheid leggen, maar bij onszelf als burgers? Is het niet logisch om als klant, medewerker of leverancier invloed te hebben op de beleidslijn van grote bedrijven? Dit kan als we bedrijven inrichten in de vorm van een coöperatie, waarbij de inspraak gelijk verdeeld is over alle belanghebbenden. Veel mensen laten instappen als aandeelhouder is dan een eerste stap.

Meer lezen

Follow this geeft het goede voorbeeld
Inzichtelijk artikel over de terugkeer van het monopolie
Meer over de macht van de grote jongens

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!