Bevrijde markt

Omschakelen naar groen is goed voor economie

17.03.2017

Imre

Leestijd: minuutje

Investeren in minder CO₂-uitstoot leidt tot extra banen.

In Parijs hebben we afgesproken dat de opwarming van de aarde in 2050 niet meer dan 2°C mag stijgen, ten opzichte van pre-industrieel niveau. Maar dit is niet genoeg. Uit onderzoek van klimaatwetenschapper James Hansen blijkt dat een opwarming van 2°C al leidt tot snel smeltend ijs, een zeespiegelstijging van vijf meter en extreem weer. Liggen er voor Nederland kansen om méér te doen?

Uit een rapport van McKinsey blijkt van wel. Het kan zelfs goed uitpakken voor de economie. Energievoorziening speelt al een belangrijke rol in onze economie en vertaalt zich rechtstreeks naar ons BBP. Een florerende groene energie-sector heeft dus een direct positief effect. Ook is het rendabel om onze infrastructuur CO-proof te maken, omdat we deze als dichtbevolkt landje optimaal benutten. Investeren in minder CO-uitstoot leidt tot extra banen. In elektrisch transport en windmolens op zee. Maar bijvoorbeeld ook in de vergroening van de zware industrie.

CO-vermindering vraagt om een langetermijnvisie. Gevaar is dat maatregelen op kórte termijn onaantrekkelijk kunnen lijken voor bedrijfsleven en politiek – zeker in verkiezingstijd. Maar met het rapport van Hansen in de ene hand, en dat van van McKinsey in de andere, zijn er genoeg argumenten om er toch vol voor te gaan.

Meer lezen

Het rapport van James Hansen
Het rapport van McKinsey

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!