Bevrijde markt

Niet overstappen op groen kost miljarden

18.07.2017

Ellyn

Leestijd: minuutje

Als Shell de gevolgen van haar besluiteloosheid ook in de portemonnee merkt, zal het bedrijf misschien andere keuzes maken.

Grote oliemaatschappijen zoals Total en ExxonMobil kunnen de komende jaren 2,3 biljoen dollar aan investeringen verliezen. Dat komt doordat zij te weinig rekening houden met klimaatverandering,

Deze conclusie wordt getrokken in een nieuw rapport van Carbon Tracker en de VN-organisatie Principles of Responsible Investing. Grote oliemaatschappijen blijven nog tientallen jaren investeren in nieuwe projecten om fossiele brandstoffen te winnen, en dat is volgens het rapport niet meer van deze tijd. Als we de doelstellingen van het Verdrag van Parijs willen halen heeft groene energie de toekomst.

Van de 69 onderzochte bedrijven staat ook het Nederlandse Shell er niet goed voor: 30-40% van haar projecten zijn overbodig in een economie waarin de opwarming van de aarde tot twee graden beperkt wordt.

Ben van Beurden, CEO van Shell, heeft al vaker gezegd dat de overstap naar groene energie hard nodig is. Blijkbaar kan Shell niet voor echte verandering zorgen zolang haar investeerders dit niet steunen. Als Shell de gevolgen van haar besluiteloosheid ook in de portemonnee merkt, zal het bedrijf misschien andere keuzes maken. Goed nieuws voor het project Follow This, dat aandeelhouders over probeert te halen om te stemmen voor een overstap naar duurzaam.

Meer lezen

Het rapport van Carbon Tracker
Waar investeert Shell in?
De website van Follow This

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!