Bevrijde markt
Neem landbouwgrond in pacht
Ellyn
Het is vreemd de aarde als bezit te zien.
De prijs van landbouwgrond blijft stijgen. Mooi als je wilt investeren, maar lastig als je als boer een bestaan wilt opbouwen. De grond wordt veel meer waard dan dat deze aan productie oplevert. Dat is ook een probleem voor de samenleving: we moeten tenslotte allemaal eten. Daarom krijgen boeren subsidies van de overheid en van de EU.
Doordat we de grond als ons eigendom beschouwen, wordt de grond een product dat je tegen de hoogste prijs kunt verhandelen. Maar het is vreemd de aarde als bezit te zien, wanneer de eigenaar de grond maar tijdelijk beheert en we allemaal afhankelijk van het land zijn. Er moet een nieuw model voor grondgebruik komen dat recht doet aan deze relatie.
Laat de overheid de grond beheren, schrijft Thomas Rau. De overheid kan de akkers dan aan boeren uitlenen. Vroeger heette dat beklemrecht. De boer krijgt de grond in pacht totdat hij overlijdt of opzegt. De prijs van de grond blijft hetzelfde en in ruil daarvoor beheert de boer op permanente basis het land. De grond raakt dus ‘beklemd’ onder zijn bedrijf.
Als de boer besluit de boerderij op te heffen vervalt ook het gebruiksrecht. De grond kan niet verkocht worden en heeft van zichzelf dus geen waarde. De gebruiksrechten keren terug naar de overheid. Zo kan de volgende generatie weer gebruik van het land maken, zonder dat het onbetaalbaar wordt.
Klik hier om verder te lezen in de #landbouw-serie
Meer lezen
Op deze boerderij nemen consumenten de boer in dienst
De prijzen van landbouwgrond rijzen de pan uit
Thomas Rau schreef over grondrechten voor de planeet in zijn nieuwe boek, Material Matters
Zoek op artikel
Meer lezen
Blijf op de hoogte
Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!