Bevrijde markt

Met coöperaties wordt de markt weer bewoonbaar

24.05.2019

Jeske

Leestijd: minuutje

Duurzame bouw mét lage huur kan dankzij de coöperatieve vorm.

Wonen zoals je zelf wilt, dat lijkt onhaalbaar voor mensen met een smalle beurs. Wooncoöperatie De Warren laat zien hoe dit tóch kan. In Amsterdam IJburg bouwt de groep hun duurzame gebouw met 36 sociale- en middenhuur woningen.

“Wij wilden onze eigen leef- en woonomgeving vormgeven. Op een veel duurzamere en socialere manier dan nu voorhanden is,” legt Kim Otten uit. Kim is mede-oprichter van De Warren en genomineerd voor de Duurzame Jonge 100. “Woningbouw kan veel vooruitstrevender. Onze basisstructuur is bijvoorbeeld van hout, in plaats van beton. Door natuurlijk materiaal te gebruiken voorkom je milieubelastende industrie. En regenwater vangen we op voor de wc’s, wasmachines en planten.”

Omdat de coöperatie bestaat uit de huurders zelf, zijn zij als collectief eigenaar van het hele gebouw. Duurzame bouw mét lage huur kan dankzij deze coöperatieve vorm. Kim: “Mensen die anders moeilijk een hypotheek krijgen of een huurhuis kunnen betalen, zoals zzp-ers, starters en jonge gezinnen, kunnen zo wél in de stad blijven wonen.”

De collectieve vorm is niet slechts een middel, maar ook een doel. Veel faciliteiten, zoals werkruimte en tuinen, zijn gedeeld. Kim: “de samenleving wordt heel individueel, terwijl we sociale wezens zijn. Wij willen het dorpsgevoel terugbrengen in de stad.” Door te delen krijg je sociaal contact, méér ruimte én spaar je het milieu.

Meedoen?

Steun de duurzame bouw van de Warren met een het kopen van een obligatie

Meer lezen

Zo wordt wonen weer een recht
Waarom coöperaties belangrijk zijn
Wat je wél kunt doen als je geen huis kunt kopen

Of schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!