Bevrijde markt

Koester je kerstboom: duurzaam inzamelen

12.01.2018

Wies

Leestijd: minuutje

Er zijn al initiatieven die het kerstboom-houden duurzamer maken.

Heb je vorige maand een kerstboom in huis gehaald? Grote kans dat je hem onlangs weer aan de straatkant hebt gezet. De gemeentelijke ophaaldiensten hebben de afgelopen weken miljoenen kerstbomen ingezameld. Zou het niet mooier zijn om de bomen volgend jaar opnieuw te gebruiken? De rest van de tijd kunnen ze bijdragen aan een gezond ecosysteem.

De meeste kerstbomen die de woonkamers in december sieren, worden getransporteerd uit het buitenland. Jaarlijks worden er in Nederland zo’n drie miljoen kerstbomen gekocht en na een maand weer gedumpt. Sommige gemeenten maken ze tot compost, anderen gooien ze in kerstboomvuren.

Er zijn al initiatieven die het kerstboom-houden duurzamer maken. Zo kunnen klanten bij Staatsbosbeheer zelf een boom uitgraven of omhakken. Dan is er geen motor nodig en betaalt de klant minder. Ook zijn er huurbomen, die na de feestdagen teruggeplant worden.

Er zijn maar weinig mensen die de moeite van het zelf uitgraven of terugplanten nemen. Wat nou als gemeenten de bomen na het ophalen terugplanten? Dan hoeven ze volgend jaar niet meer uit het buitenland te komen, maar van het regionale kerstboomveld. Onderhoud van zo’n veld levert weer werk op. De huidige omgang met kerstbomen past in de wegwerpcultuur. Terwijl de productie juist goed lokaal en circulair kan.

Meer lezen

BNN-programma GroenLicht over duurzame kerstbomen
Milieu Centraal: doe zo lang mogelijk met je kerstboom
Op deze website kun je een kerstboom adopteren

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!