Bevrijde markt
Kan de energietransitie ook eerlijk?
Wies
Gas is uit. Warmtepompen, infrarood- en zonnepanelen zijn in.
Het is onvermijdelijk. Gas is uit. Warmtepompen, infrarood- en zonnepanelen zijn in. We stappen over op duurzame energie. Vrijwel alle politieke partijen zien de noodzaak daar inmiddels van in. Dat blijkt ook uit het Klimaatakkoord. Maar de kosten van de overstap lijken nog niet zo eerlijk verdeeld.
Voor huisbezitters met een lager inkomen is de overgang naar duurzame energie moeilijker dan voor de hogere inkomens. Voor huurders is het vaak weer iets makkelijker, omdat de woningcorporaties hun huizen verduurzamen. En van veranderingen in het landschap zoals windmolenparken of velden vol zonnepanelen merkt niet iedereen even veel. Kent de energietransitie straks winnaars en verliezers?
Dat hoeft niet. Met subsidies kan de regering de overstap op duurzame energie voor iedereen betaalbaar maken. En als Rutte III multinationals evenredig laat opdraaien voor de kosten, hoeven de huishoudens naar verhouding niet de zwaarste last te dragen. De transitie naar duurzame energie is een onomkeerbare trend, overal. Die bedrijven zullen Nederland echt niet allemaal verlaten. En lokale coöperaties kunnen duurzame projecten stimuleren. Daarmee profiteren buurtbewoners van de energie die de windmolens in hun buurt opwekken.
Meer lezen
De groene kloof
Klimaatbeleid Rutte III versterkt de ongelijkheid
Eerlijke kostenverdeling van de Groene Revolutie
Zoek op artikel
Meer lezen
Blijf op de hoogte
Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!