Bevrijde markt
Je panty op de groene ladder
Jeske
In de wereld van wegwerpmode spant de panty de kroon.
In de wereld van wegwerpmode spant de panty de kroon. Elk jaar komen er 2 miljard bij, die vaak na eenmaal dragen al bij het afval belanden. Een ruwe tafel, een rits, en prrrr… een ladder. En een dame met een ladder in haar panty is nog steeds ‘not done’. Dus gaat het gesneuvelde exemplaar direct de prullenbak in. Vervelend voor de vrouw. En héél vervelend voor het milieu.
De basis van een panty is polyamide (nylon), dat wordt gemaakt van een restproduct van aardolie. De omzetting van olie naar kunststof is vervuilend en energieslurpend. Maar nylon is wél recyclebaar. Het probleem: in een panty wordt nylon gemengd met elastische kunstvezels, zodat het geheel niet afzakt. Deze stoffen zijn moeilijk te scheiden en daardoor niet te recyclen.
Swedish Stockings maakt de productie duurzamer, door sterke panty’s van restmateriaal te maken. Maar ook deze panty’s kan je niet recyclen. Het ontwikkelen van methoden om materialen makkelijk te scheiden, zoals bij beton al wel gelukt is, zou ook dit product circulair kunnen maken.
Tot die tijd zamelt Swedish Stockings oude panty’s in, en worden ze hergebruikt als filtermateriaal voor vet en olie in glasvezeltanks. En zelf kan je ze ook hergebruiken. Bijvoorbeeld om viezigheid uit verf te filteren; schilder Jasper legt uit hoe!
Meer lezen
Broeken zonder gaten (in de ozonlaag)
Geef ze niets van katoen
Duurzame(re) Hema panty’s
Zoek op artikel
Meer lezen
Blijf op de hoogte
Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!